Ενα απίστευτο κουβάρι ξετυλίγουν οι διωκτικές αρχές προκειμένου να ξεκαθαριστεί που πήγαν τα δάνεια μαϊμού των 701 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εγγυήσεις η Proton Bank σε φίλους και συνεργάτες του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκειμένου να αγοράσουν τις εταιρείες τις οποίες αυτός τους... πούλησε.
Οπως ήδη έχει αποκαλύψει τόσο η έρευνα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και της Δικαιοσύνης πολλά από τα ποσά αυτά κατέληγαν πάλι σε λογαριασμούς του επιχειρηματία μέσω πολυδαίδαλων διαδρομών σε έναν πραγματικό λαβύρινθο, για να... ζαλίζεται το χρήμα και οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης σε όλο της το εύρος δεν είναι προφανώς ανεξάρτητη από την... επιθυμία που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες ο ελεγχόμενος από τον εισαγγελέα επιχειρηματίας -για τα αδικήματα της απάτης, του ξεπλύματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- να επιστρέψει το σύνολο των 701 εκατομμυρίων. Κι αυτό προφανώς για να τύχει της ευεργετικής διάταξης που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο όποιος επιστρέψει χρήματα που αφαίρεσε ή καταχράστηκε, εάν δεν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Στο πλαίσιο αυτό φυσικά εντάσσεται και το κρυφτούλι με τις συνεχείς αναβολές για την παροχή εξηγήσεων στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. Η τελευταία δόθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και λήγει στις 30 Ιανουαρίου.
Ο δρόμος του χρήματος
Στο χθεσινό Βήμα της Κυριακής δημοσιεύεται γράφημα και με τις 45 εταιρείες που πήραν τα δάνεια των 701 εκατομμυρίων. Το σχεδιάγραµµα αποτελεί µέρος της πολυσέλιδης δικογραφίας που καίει τον επιχειρηματία.
Παράλληλα, αποκαλύπτονται και τα υποµνήµατα δύο προσώπων-«κλειδιά» που εµφανίζονται ως δικαιούχοι εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, ενώ ταυτόχρονα εµπλέκονται και στη διακίνηση των 70 εκατ. ευρώ που κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασµούς του επιχειρηµατία. Πρόκειται για τους Ηλία Μακρή και Κ. Μούτσο . Ο τελευταίος επεχείρησε, πριν από λίγες εβδοµάδες, να διοχετεύσει ποσό άλλων 5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία.
Στα γραφεία του εισαγγελέα βρίσκονται πλέον και τα έγγραφα από την Κύπρο που αποδεικνύουν ότι εταιρεία που µεταβιβάστηκε για 5.000 ευρώ αξίζει εκατοµµύρια, και µάλιστα χρηµατοδοτήθηκε από την τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη (Proton) µε ποσό τουλάχιστον 79 εκατομμυρίων ευρώ!
Οι εξηγήσεις του Ηλία Μακρή
Στο «µικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Οικονοµικού Εγκλήµατος βρίσκεται ο πρώην λογιστής Ηλίας Μακρής, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος κακουργηµάτων. Από το ιστορικό της υπόθεσης εµφανίζεται, στην κυριολεξία, από το πουθενά να συµµετέχει στη διαχείριση αστρονοµικών ποσών, αλλά και στη διοχέτευση εκατοµµυρίων ευρώ σε προσωπικούς λογαριασµούς...
Παρ' ότι ο ίδιος στο έγγραφο υπόµνηµά του παραδέχεται ότι από το 2001 αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα υγείας, εµφανίζεται το 2010 να διαχειρίζεται ως διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Γερολυµάτος Animal Health δάνειο ύψους 41 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αρνείται πάντως ότι το δάνειο αυτό «εντάσσεται στο σχέδιο εξαπάτησης των εποπτικών αρχών και της Proton», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Η σχέση του µε τον Λ.αυρέντη Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι άρχισε όταν εκείνος ήταν εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας Νεοχηµική: «Μου ζητήθηκε από τον κ. Λαυρεντιάδη», λέει, «να αναλάβω ως διευθύνων σύµβουλος τη διοίκηση της εταιρείας Γερολυµάτος, η οποία δραστηριοποιούνταν στον χώρο εµπορίας και διανοµής κτηνιατρικών φαρµακευτικών προϊόντων... Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση θεωρώντας ότι µπορούσα να βοηθήσω στην οικονοµική εξέλιξη της εταιρείας... Αποχώρησα τον Νοέµβριο του 2010, καθώς επιδεινώθηκε δραµατικά η υγεία της συζύγου µου».
Ισχυρίζεται επίσης ότι οι όροι του δανείου (28 και 13 εκατ. ευρώ) ήταν σύµφωνοι µε τους όρους της τραπεζικής συναλλακτικής πρακτικής, και υποστηρίζει ότι «δεν ήταν ένα τυχαίο παρένθετο πρόσωπο».
Ο Ηλίας Μακρής πάντως, όπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία, συµµετέχει ως απλό µέλος στο ∆Σ και άλλης εταιρείας, που δανειοδοτήθηκε µε εκατοµµύρια ευρώ από την τράπεζα. Με τους Χαρ. Καραµούζη και Γ. Γεωργάρα εµφανίζεται στη σύνθεση της υπεράκτιας Sapphire Lamda Caπtal SA. Μέσω της συγκεκριµένης εταιρείας ο κ. Λαυρεντιάδης φέρεται να έστειλε σε προσωπικό του λογαριασµό 54 εκατ. ευρώ, γεγονός που του προσάπτει νέα κατηγορία για νέα υπεξαίρεση! Ωστόσο ο ύποπτος δεν αποκάλυψε στον εισαγγελέα τίποτε για την υπόθεση, παρ' ότι, όπως λένε οι πληροφορίες, πιέστηκε πολύ προκειµένου να «σπάσει».
Αγνοια δηλώνει και ο κ. Μούτσος
Ο στενός συνεργάτης του επιχειρηµατία Κ. Μούτσος µε το υπόµνηµά του στον εισαγγελέα δηλώνει επίσης άγνοια για την... ταµπακέρα. Λέει ότι γνώρισε τον Λ. Λαυρεντιάδη το 2002, προσελήφθη στη συνέχεια στη Νεοχηµική και µεταπήδησε στο Καρλάιλ Γκρουπ, όταν η Νεοχηµική µεταβιβάστηκε στην αµερικανική εταιρεία. Το 2009 ωστόσο, λόγω διαφωνίας του, όπως λέει, αποχώρησε από τον αµερικανικό όµιλο και στη συνέχεια ασχολήθηκε ως σύµβουλος στο υπουργείο Τουρισµού, για πέντε µήνες, µετά τον Μάρτιο του 2009... Στη συνέχεια διηγείται ότι εξέλαβε ως επαγγελµατική ευκαιρία την ανάληψη της διεύθυνσης της εταιρείας ELFE. Επίσης, ότι υπέγραψε µέσω της κυπριακής εταιρείας Fineglino την εξαγορά του 100% του εταιρικού κεφαλαίου της άλλης εταιρείας, η οποία ελέγχει µέσω των θυγατρικών της Golden Lamda Caπtal και Sapphire Lamda το 100% του κεφαλαίου της ELFE!.. Για την εξαγορά των εταιρειών ελήφθη δάνειο ύψους 19,5 εκατ. ευρώ από την Proton. Η πρόταση συνεργασίας της άλλης κυπριακής Fineglino µε την ELFE, επίσης δανειοδοτήθηκε µε το ποσό των 73,5 εκατ. ευρώ, πάντα από την παθούσα τράπεζα.
Η συνδροµή της Κύπρου
Εγγραφα-φωτιά περιέχει η συνδροµή από τις κυπριακές αρχές, που αποδεικνύουν πώς ο ίδιος ο επιχειρηµατίας κίνησε τη διαδικασία υποδοχής στους προσωπικούς του λογαριασµούς του ποσού των 70 εκατ. ευρώ, µε το οποίο είχε δανειοδοτήσει η τράπεζά του εταιρείες που ανήκαν σε τρίτους. Ετσι στις 20 Σεπτεµβρίου 2010 ο Γ. Γεωργάρας, στενός του συνεργάτης, δίνει εντολή να σταλούν τα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία λαµβάνει ως δάνειο στον προσωπικό λογαριασµό του επιχειρηµατία.
Στη συνέχεια το ποσό µεταβιβάζεται στη New Private Bank στην Ελβετία. Ακολούθως το ποσό µεταφέρεται στην Deutsche Bank για λογαριασµό της υπεράκτιας Wegelin and Co. Το συγκλονιστικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται αυθηµερόν, µε τη σύσταση «πρέπει να γίνει σήµερα» της επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Proton, κυρίας Σµαράγδας Λιαρµακοπούλου