To τέλμα στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI τονίζουν στα δημοσιεύματά τους οι μεγαλύτερες εφημερίδες δείχνοντας ως υπεύθυνους τους τραπεζίτες που εμμένουν σε όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο αφήνοντας την Ελλάδα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας με το χρονόμετρο να χτυπάει δυνατά», τονίζει σε δημοσίευμά της η αμερικανική Wall Street Journal.
«Το αδιέξοδο αντανακλά τις δυσκολίες μιας γιγαντιαίας επιχείρησης αναδιάρθρωσης χρέους (...) μέσα σε ένα πλέγμα από αποκλίνοντα, ανταγωνιστικά και υπόγεια συμφέροντα της κάθε πλευράς που συμμετέχει στις συνομιλίες» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Η Γερμανία και το ΔΝΤ που έχουν και το μεγαλύτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις επιμένουν σε ένα μέσο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που δεν θα ξεπερνά το 3,5%, μια επιμονή που δικαιολογείται καθώς η Γερμανία θα είναι αυτή που θα δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα για να πληρώσει το χρέος της», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.
Η γαλλική Le Monde τονίζει πως παρά τις επίμονες διαπραγματεύσεις οι τράπεζες «έχουν δηλώσει μέσω του Τσαρλς Νταλάρα ότι έφτασαν στο όριό τους ως προς τις απώλειες που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν σε ''εθελοντική'' βάση» ενώ επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο μένουν πολλά να διευκρινιστούν.
Την αινιγματική σιωπή των Ελλήνων αξιωματούχων επισημαίνει η «Les Echos» η οποία εκφράζει τον σκεπτικισμό που επικρατεί μετά «την αρχική ευφορία για την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Παράλληλα αναφέρεται πως «το ΔΝΤ θέλει να παρατείνει τις συνομιλίες προκειμένου να εκδώσει νέες εκθέσεις ως προς τις συνέπειες μιας συμφωνίας στο ελληνικό χρέος», ενώ σύμφωνα με τη Les Echos οι τράπεζες είναι αυτές που βιάζονται να κλείσει η συμφωνία «διότι αισθάνονται ότι όσο περνάει ο χρόνος ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος για αυτές».
Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές και αυτή τη στιγμή η «συμφωνία σέρνεται».
Οι New York Times διευκρινίζουν ότι μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί είναι το είδος των εγγυήσεων (collateral) που θα δοθούν στις τράπεζες καθώς και η διάρκεια των νέων ομολόγων. Κομβικό ζήτημα είναι επίσης η συμμετοχή της ΕΚΤ στη συμφωνίας «καθώς πολλοί από τους ιδιώτες πιστωτές θεωρούν άδικο να μη συμμετάσχει και δηλώνουν ότι θα κινηθούν εναντίον της Ελλάδας (ενεργοποίηση CDS) σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει και η κεντρική τράπεζα να αποδεχτεί απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που διαθέτει».
«Ολοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να μπουν σε αυτό το χορό» δηλώνει χαρακτηριστικά τραπεζίτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.