Την προοπτική συνεργασίας για τη δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη και άλλες κοινές διαστημικές αποστολές συζητούν η Ευρωπαϊκή και η Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους.
Το project αποκάλυψε στα ΜΜΕ της χώρας του ο Τιαν Γιουλόνγκ, Γ.Γ. της Κινεζικής Υπηρεσίας Διαστήματος κι επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Παλ Χβίστενταλ.
«Οι Κινέζοι έχουν ήδη ένα πολύ φιλόδοξο σεληνιακό πρόγραμμα», είπε. «Το διάστημα έχει αλλάξει απ’ την κούρσα του διαστήματος της δεκαετίας του ‘60. Κατανοούμε ότι απαιτείται πλέον διεθνής συνεργασία για την εξερεύνησή του για ειρηνικούς σκοπούς.»
Ο γενικός διευθυντής της 22μελούς ESA, Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ περιέγραψε το προτεινόμενο «Σεληνιακό Χωριό» ως πιθανό διεθνές εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στον Άρη και ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού ή ακόμη και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης.
Η Κίνα καθυστέρησε αρκετά στην κούρσα του διαστήματος, αλλά επιτάχυνε το πρόγραμμά της μετά το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό ταξίδι της το 2003.
Την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να προσδεθεί στον μη επανδρωμένο αυτή την περίοδο διαστημικό σταθμό της. Ενώ σχεδιάζει μια αποστολή στα τέλη του χρόνου στη Σελήνη για τη συλλογή δειγμάτων.
H ESA ελπίζει να αναλύσει τα δείγματα αυτά και να στείλει Ευρωπαίο αστροναύτη στον Κινεζικό διαστημικό σταθμό κάποια στιγμή στο μέλλον, είπε ο Χβίστενταλ.
Η Κίνα αποκλείστηκε απ’ το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κυρίως λόγωτης αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει τέτοιου είδους συνεργασίας, αλλά και λόγω των ανησυχιών για τους ισχυρούς δεσμούς του κινεζικού διαστημικού προγράμματος με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.