Η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στην πόρτα της Ευρώπης κι είναι έτοιμη να αποχωρήσει απ’ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εν συνεχιστεί η εχθρότητα από ορισμένα κράτη μέλη κι η αυξανόμενη ισλαμοφοβία» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Reuters.
Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο – το γνωστό Ak Saray («Λευκό Παλάτι») στην Άγκυρα δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη νίκη του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική» την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο με τις υπό παρακολούθηση χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.
Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια.
«Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, που αναγνώριζε το μακροπρόθεσμο στόχο μιας τουρκικής συμμετοχής σε μια ενωμένη Ευρώπη.
«Η Βρετανία ρώτησε το λαό της και αυτός ψήφισε υπέρ του Brexit. . . Είναι ήρεμοι, βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον και το ίδιο πράγμα έκανε η Νορβηγία. . . και το ίδιο πράγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία επίσης».
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για της ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα σήμερα, ενώ το ίδιο θα κάνουν στις 28 Απριλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Η Άγκυρα, λέει ο Ερντογάν, παραμένει προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις:
«Δεν υπάρχει κάτι που να μην είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μόλις μας το ζητήσουν. Ό,τι θέλουν το κάνουμε. Αλλά εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα».
Αναφερόμενος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν έχει απειλήσει με αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται «στο χείλος της διάλυσης».
«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία (…) Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.
Η Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ερντογάν, δεν έχει εκτιμήσει τον ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και πρόσθεσε ότι το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι δεν θα μπορέσει να επιλυθεί η κρίση στη Συρία όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του έχει πει ότι δεν είναι προσωπικά δεσμευμένος στον Σύρο πρόεδρο.
«Ο Πούτιν μου έχει πει: “Ερντογάν, μην με παρεξηγείς. Δεν είμαι υπερασπιστής του Άσαντ. Δεν είμαι δικηγόρος του”», δήλωσε χαρακτηριστικά.