Το πρώτο θέμα το οποίο ανακίνησε η ακροδεξιά ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, αμέσως μετά τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, στον οποίο ήρθε δεύτερη αλλά με ρεκόρ ψήφων, ήταν η ισλαμική τρομοκρατία και οι επιθέσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη.
Η Λεπέν επέμεινε ότι θα πολεμήσει την «τρομοκρατία» καθώς και την «άγρια παγκοσμιοποίηση» -δύο θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί για να δείξει ότι διαφέρει από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η Λεπέν δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα των μεταναστών αλλά όχι μόνο: η δύσκολη συμβίωση των Γάλλων με τους μουσουλμάνους πολίτες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών τζιχαντιστών -θέματα τα οποία δεν τολμούν να αγγίξουν οι άλλοι πολιτικοί στη Γαλλία με τόσο ωμό τρόπο- είναι ζητήματα τα οποία η ακροδεξιά ηγέτης υπόσχεται να επιλύσει. Και επιβραβεύεται γι'αυτό με εκατομμύρια ψήφους Γάλλων πολιτών.
Η αντίδρασή της, για παράδειγμα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, στις 20 Απριλίου, ήταν βίαιη. «Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός εξαπολύει έναν πόλεμο. Και οι απαντήσεις που δίνει η Γαλλία ή τα μέτρα που παίρνει για να τον αντιμετωπίσει δεν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο» δήλωσε.
Η υποψήφια πρόεδρος επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι «θα έχει απέναντί της έναν οπαδό της παγκοσμιοποίησης». «Στο σημαντικό ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο κ. Μακρόν είναι αδύναμος», είπε.
«Είναι κάποιος που παρουσιάζεται στην προεδρική εκλογή και δεν έχει πρόγραμμα για να προστατεύσει το γαλλικό λαό από τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε την προεδρική εκλογή ως «ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της άγριας παγκοσμιοποίησης».
Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου μίλησε σχεδόν αποκλειστικά για την ισλαμική τρομοκρατία.
«Θέλω να σας μιλήσω για το τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Γαλλία για να γονατίσει την ισλαμική τρομοκρατία», είπε η Λεπέν και υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την αντιμετωπίσει.
Για να καθησυχάσει τους γάλλους μουσουλμάνους η Λεπέν τους αποκαλεί «θύματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού» και η ίδια εμφανίζεται ως απελευθερώτριά τους. Υπόσχεται ότι αν γίνει πρόεδρος θα κλείσει όλα τα τζαμιά των σαλαφιστών και θα πολεμήσει την γκετοποίηση των μουσουλμάνων της Γαλλίας.
«Ο Μακρόν επαινεί συνεχώς την γκετοποίηση» δήλωσε η Λεπέν, η οποία πιστεύει ότι η τρομοκρατία είναι το αδύναμο σημείο του αντιπάλου της.
Υπόσχεται, επίσης, να καταπολεμήσει την ριζοσπαστικοποίηση και τον φανατισμό των ιμάμηδων στη Γαλλία και δηλώνει ότι θα δημιουργήσει μια «ειδική υπηρεσία για να ελέγχει τους φανατικούς».
«Οσοι βάζουν βόμβες ή δολοφονούν ανήκουν στην χαμηλή εγκληματικότητα» δηλώνει η Λεπέν, η οποία πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές προσελκύουν αυτούς τους μικρο-εγκληματίες.
Αντιδρώντας στις προτάσεις των παραδοσιακών κομμάτων που θέλουν να βοηθήσουν τους φανατικούς μουσουλμάνους πολίτες της Γαλλίας να απο-ριζοσπαστικοποιηθούν, η Λεπέν δηλώνει:
«Δεν τίθεται θέμα να τους απο-ριζοσπαστικοποιήσεις, όπως μας λένε κάποιοι ανόητοι ή απατεώνες, με το να τους βάζεις να χαϊδεύουν χάμστερ ή να διαβάζουν αποσπάσματα από την δήλωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αφοσιωμένοι, είναι επικίνδυνοι. Πρέπει να μην μπορούν πλέον να κάνουν ζημιά στη γαλλική κοινωνία».
Μάλιστα, η Μαρίν Λεπέν, μιλώντας πριν τον πρώτο γύρο στη Μασσαλία, κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι «σιωπούν για το πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατία» και επανέλαβε πολλές φορές ότι αν ήταν εκείνη πρόεδρος «δεν θα υπήρχε ποτέ ο τρομοκράτης Mohammed Merah και δεν θα είχε γίνει ποτέ η επίθεση στο Μπατακλάν».
Οι θέσεις του Μακρόν για την ισλαμική τρομοκρατία
O Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των θέσεων. Κατηγόρησε, μάλιστα, την αντίπαλό του, μετά την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, ότι έχει «ανεύθυνες και ψευδείς» θέσεις σχετικά με την τρομοκρατία.
«Δεν είναι η Μαρίν Λεπέν αυτή που θα προστατεύσει τους πολίτες», απάντησε ο Μακρόν και χαρακτήρισε «γελοία» την πρότασή της να κλείσουν τα σύνορα. «Επίσης, το να βάλεις όλους τους υπόπτους για τρομοκρατία που έχουν φάκελο S στη φυλακή δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να έχουμε ένα πνεύμα υπευθυνότητας σε αυτή την ακραία περίοδο, δηλαδή να μην υποκύψουμε στον πανικό και να μην πολιτικοποιούμε το θέμα, να μη χρησιμοποιούμε το φόβο. Γιατί αυτό που θέλουν οι τρομοκράτες είναι ο φόβος, είναι ο διχασμός της Γαλλίας, είναι η ρήξη. Δεν μπορούν όμως να μας νικήσουν, δεν μπορούν να μας γονατίσουν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο κίνδυνος μηδέν δεν υπάρχει. Οποιος ή όποια το λέει αυτό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ο ισλαμικός κίνδυνος είναι ανεύθυνος και λέει ψέματα» πρόσθεσε.
Η θέση του Εμανουέλ Μακρόν για την ισλαμική τρομοκρατία είναι η εξής:
«Θα αναλάβω διπλωματική και στρατιωτική δράση και θα είναι προτεραιότητα για μένα. Στο εσωτερικό μέτωπο, η δέσμευσή μου είναι σαφής: θα δημιουργήσω 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργήσω ένα συντονιστικό όργανο, την taskforce, το οποίο θα μπορεί να δράσει 24 ώρες το 24ωρο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ισλαμικό κράτος. Θα ενισχύσω τις υπηρεσίες πληροφοριών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ηθικό στοίχημα, ένα στοίχημα πολιτισμών. Είμαστε ένας ζωντανός λαός, ελεύθερος, ο οποίος αγαπάει το μέλλον γιατί το δημιουργεί».