Υπουργείο Μετανάστευσης ζητούν οι Βρετανοί βουλευτές - iefimerida.gr

Υπουργείο Μετανάστευσης ζητούν οι Βρετανοί βουλευτές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα υπουργείο για μετανάστες και να παρουσιάσει μια νέα εθνική στρατηγική για να βελτιώσει την ενσωμάτωσή τους, είπε μια ομάδα βουλευτών χθες, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών καταλήγουν να γίνονται άστεγοι και να βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε «σύστημα δύο ταχυτήτων», με όσους μετανάστες μετεγκαθίστανται απ' ευθείας στη Βρετανία από το εξωτερικό να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από αυτούς που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες από το κράτος, σύμφωνα με διακομματική έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές είπαν ότι ήταν ύψιστης σημασίας να δοθεί περισσότερη βοήθεια σε πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε μαθήματα αγγλικής γλώσσας, περίθαλψη, μόρφωση, εκπαίδευση και απασχόληση.

«Οι πρόσφυγες φέρνουν τόσα πολλά ταλέντα και δεξιότητες - απλώς χρειάζονται ευκαιρίες για να απελευθερώσουν το δυναμικό τους», είπε η πρόεδρος της διακομματικής ομάδας Τάνγκαμ Ντεμπονέρ, σε δήλωσή της.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Βρετανία θα πρέπει να σχεδιάσει μια πολιτική για τους μετανάστες που να «βασίζεται στην συμπόνια», καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τις θέσεις της σε διάφορους τομείς για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση εξηγεί ότι πολλοί που περνούν από το σύστημα αίτησης ασύλου καταλήγουν άποροι γιατί η χρηματική υποστήριξή τους διακόπτεται 28 ημέρες μετά την ημέρα της επίσημης αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες, και κάλεσε να παραταθεί η περίοδος αυτή στις 50 ημέρες ώστε να έχουν το χρόνο οι πρόσφυγες να αποκτήσουν τα έγγραφα που χρειάζονται, κατάλυμα, και ασφαλή υποστήριξη ενώ ψάχνουν για εργασία.

Οι βουλευτές επίσης υποστήριξαν τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων που εμποδίζουν τους πρόσφυγες από το να εργαστούν. Τόνισαν ότι όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου και τους επιτρέπεται να εργαστούν μπορούν να κάνουν αιτήσεις εργασίας μόνο για τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη, με ειδικότητες όπως αυτή των χημικών μηχανολόγων και... μπαλαρίνων.

Γύρω στα 10.000 άτομα αναγνωρίστηκαν επίσημα ως πρόσφυγες στη Βρετανία το 2016, ενώ γύρω στους 3.500 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν άμεσα από άλλες χώρες.

Ο Μορίς Ρεν, επικεφαλής της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Συμβούλιο Προσφύγων, είπε ότι είναι απαράδεκτο να προσφέρεται υποστήριξη σε μερικούς πρόσφυγες ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο να μείνουν άστεγοι, να πεινάσουν και να απελπιστούν».

«Μιλάμε για άτομα που έχουν διαφύγει από τις ίδιες βόμβες και τις ίδιες σφαίρες. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι χρειάζονται την ίδια υποστήριξη για να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους», είπε σε δήλωσή του.

Το Συμβούλιο ανέφερε την περίπτωση ενός Σύρου πρόσφυγα ο οποίος είχε μείνει άστεγος και άνεργος για πέντε μήνες λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, και αναγκάστηκε να τρέφεται με μπισκότα που κρατούσε σε μεταλλικό δοχείο το προσωπικό σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα όπου εργαζόταν εθελοντικά.

«Θα παραμείνω αιώνια ευγνώμων στη Βρετανία, αλλά ποτέ δεν θα κατανοήσω ένα σύστημα που σταματά κάποιον σαν και εμένα από το να σταθεί στα πόδια του και να προσφέρει στην κοινωνία», φέρεται να δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία υπουργείο μετανάστευσης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ