Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 271 άτομα -Θεωρούν ότι ανέπτυξαν τα χημικά όπλα της Συρίας - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 271 άτομα -Θεωρούν ότι ανέπτυξαν τα χημικά όπλα της Συρίας

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» 271 εργαζομένους σε κυβερνητική υπηρεσία της Συρίας, που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των χημικών όπλων στη χώρα.

Η κίνηση αυτή έρχεται εβδομάδες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, που κόστισε τη ζωή δεκάδων αμάχων. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 271 εργαζομένους στο Κέντρο Επιστημονικών Σπουδών και Ερευνας (SSRC) της Συρίας, το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι αναπτύσσει χημικά όπλα για την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Κάποιοι από αυτούς που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» εργάζονται για πάνω από πέντε χρόνια στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο, που ζήτησε από τις αμερικανικές τράπεζες να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία όσων κατονομάστηκαν, ενώ απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Πρόκειται για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που είναι πιθανόν να μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Συρίας και να χρησιμοποιήσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτές οι σαρωτικές κυρώσεις στοχεύουν στο κέντρο επιστημονικής υποστήριξης της φρικτής επίθεσης του Ασαντ με χημικά, σε αθώους πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Οι αμερικανικές αρχές θα συνεχίσουν αδιάκοπα να κλείνουν τα οικονομικά δίκτυα όλων όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή χημικών όπλων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες φρικαλεότητες, συμπλήρωσε.

Ο Τζορτζ Μπους ήταν ο πρώτος που είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του SSRC το 2005, κατηγορώντας το ότι παρήγαγε όπλα μαζικής καταστροφής. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων.

Η διοίκηση Ομπάμα τον περασμένο Ιούλιο επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που υποστηρίζουν το SSRC, ενώ στις 12 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους του SSRC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία χημικά όπλα κυρώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ