Δεν είναι καλά τα μαντάτα από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων, καθώς οι υπολογισμοί από τους φόρους στην πραγματική οικονομία δεν βγαίνουν στο χαρτί.
Oποιος αρκεστεί στο στοιχείο, που λέει ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 228 εκατ. ευρώ από το στόχο, μάλλον εθελοτυφλεί, καθώς κρίσιμες πηγές εσόδων εξακολουθούν να υστερούν, ενώ πέρσι ήταν αυτές που οδήγησαν στο υπερπλεόνασμα του 4,19%. Κατ’ αρχάς, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζει υστέρηση 150 εκατ. ευρώ από το στόχο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών είτε δεν αποδίδεται όπως πρέπει είτε οι αποδοχές είναι σαφώς μικρότερες με αποτέλεσμα και ο αναλογών φόρος να συμπιέζεται. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, που δείχνουν αύξηση των θέσεων μερικής ή περιστασιακής απασχόλησης, ενισχύουν αυτή ακριβώς την εικόνα.
Η πλέον προβληματική είναι η εικόνα του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, που συνολικά υστερούν 308 εκατ. ευρώ από το στόχο. Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ στο τρίμηνο έχει μια «τρύπα» 159 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στις συναλλαγές πλην καυσίμων (135 εκατ. ευρώ) και στα καπνικά (41 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα και της μείωσης της κατανάλωσης- όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το λιανικό εμπόριο- αλλά και της αύξησης της φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εμφανίζει υπέρβαση 17 εκατ. ευρώ, όχι όμως ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, επί των οποίων υπολογίζεται.
Αυτή ακριβώς η «βουτιά» στην κατανάλωση των καυσίμων αποτυπώνεται στα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, που απέχουν 5 εκατ. ευρώ από το στόχο. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 422 εκατ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση των ΕΦΚ που «τρέχει» από την αρχή του χρόνου, αλλά προς το παρόν η διαφορά από την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο είναι μόλις 127 εκατ. ευρώ.
Τι σώζει την παρτίδα; Κυρίως οι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, δηλαδή έσοδα από ρυθμίσεις και κατασχέσεις οφειλών, που είναι αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Μπορεί να στηριχθεί εκεί ο Προϋπολογισμός για τη συνέχεια; Μάλλον όχι, καθώς για το υπερπλεόνασμα του 2016 το μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ από τον Ιούνιο και μετά.