Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στον στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης, στην ευρεία σύσκεψη που είχε με τους τραπεζίτες, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους δανειστές.
Στη σύσκεψη με τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Βank, της Eurobank-Ergasias, της Τράπεζας Αττικής και της HSBC, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, η γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Ελενα Παπαδοπούλου, ο γ.γ. Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών και υπογράμμισε πως «η διελκυστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αναφερόμενος στα θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε τα ακόλουθα:
1. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για Δίκαιη και Βιώσιμη ανάπτυξη. Για να το πετύχουν αυτό απαιτείται να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία, βεβαίως με τρόπο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διευκόλυνσης της ρευστότητας θα λειτουργήσουν:
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Η δυνατότητα διάθεσης κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές
Η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παράλληλα, οι αιτήσεις που υποβάλλονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, η δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός και ορισμένοι βιομηχανικοί κλάδοι, η κερδοφορία ενός διευρυμένου κύκλου επιχειρήσεων και άλλα θετικά και ελπιδοφόρα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας καταδεικνύουν ότι σημαντικές επενδύσεις στο στάδιο της αναμονής θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν από μια αντίστοιχη πολιτική των τραπεζών.
2. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, απαιτείται αυτή να γίνει με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους «βουλιάζουν» τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει, συνεπώς, μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
3. Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλλει στη διαφάνεια των συναλλαγών και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε αποφασιστικά στην κατεύθυνση της επέκτασής τους. Ορισμένοι ωστόσο κλάδοι βρίσκουν ακόμα υψηλό το κόστος χρήσης των POS. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ζητήσω από τις τράπεζες να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές και συνυπολογίζοντας τα ευρύτερα οφέλη να επιταχύνουν τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
4. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για την εδραίωση ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης απαλλαγμένης από τις αμαρτίες και τις παθογένειες του παρελθόντος. Σύντομα, η στρατηγική αυτή θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και θα αποτελέσει αντικείμενο ανοικτής διαβούλευσης με όλους τους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ασφαλώς και με τις τράπεζες. Ειδικότερα, στο θέμα της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας και της νέας κλαδικής παραγωγικής εξειδίκευσης θα είναι αμοιβαία επωφελές οι μεν τράπεζες να γνωρίζουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, η δε κυβέρνηση και οι φορείς του κράτους να γνωρίζουν τις τάσεις που διαφαίνονται και τα σήματα που οι τράπεζες συλλαμβάνουν από τη σχέση τους με την αγορά, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η συμβολή των τραπεζών στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στην προώθηση επενδύσεων. Συναφές, με αυτό, ζήτημα είναι η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αρχίζοντας από το εσωτερικό, ανοίγοντας μέτωπο όχι στην πολιτική κριτική που είναι αναγκαία αλλά στη συνειδητή διαστρέβλωση των δεδομένων, στην ιδιοτελή παραποίηση της πραγματικότητας, στην ανεύθυνη κινδυνολογία, στη σκόπιμη παραφιλολογία.
5. Η έξοδος από την κρίση και η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτούν τη συνευθύνη όλων καθώς και τη στενή συνεργασία ειδικότερα ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τράπεζες, και τους φορείς της οικονομίας. Πόσο μάλλον που στη χώρα μας συγκεκριμένα η διάσωση και η ύπαρξη των τραπεζών στηρίζεται στην τεράστια αιμοδοσία της κοινωνίας και το δανεισμό του κράτους.
Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε δύο ενέργειες. Τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων και αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας και τη συγκρότηση ενός μόνιμου διαύλου ενημέρωσης και συνεργασίας για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες.