«Θα πρέπει να είμαστε διαρκώς ανοιχτοί σε εκείνες τις κινήσεις, τα πολιτικά κόμματα και γενικότερα τα ρεύματα που υπάρχουν στην κοινωνία, για να έρθουν να συμπλεύσουν, για να κάνουμε πολύ μεγάλη την παράταξη» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.
Οι δηλώσεις του έγιναν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", μετά την εσωκομματική κριτική που δέχθηκε η πρωτοβουλία του ίδιου και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία υποστηρίχθηκε και από άλλα στελέχη, να καταθέσουν πρόταση σε ψηφοφορία στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Συνέβη το αυτονόητο για ένα δημοκρατικό κόμμα και πραγματικά είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος από τις εξελίξεις που ακολούθησαν» είπε ο κ. Ξεκαλάκης, τονίζοντας ότι στα κόμματα «είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» και «ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει η διάθεση και ικανότητα να τις συνθέσουμε».
«Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο γιατί ήταν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, γιατί μπορούσε να υπάρχει η άποψη από τον πρόεδρο, πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μέχρι την "Αριστερή Πρωτοβουλία" του μακαρίτη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, κάπως έτσι το κόμμα έγινε μεγάλο κόμμα και μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις» είπε ο κ. Ξεκαλάκης και συνέχισε: «Από τότε που πήγαμε σε επίπλαστες ομοφωνίες, ψευδεπίγραφες ομοφωνίες, κάπου εκεί άρχισε να χάνεται ο μίτος με το ρόλο πρωταγωνιστή και να οδηγούμαστε σε μικρά, φοβικά κόμματα».
Σε ερώτηση για σχόλια, ότι με την πρακτική τους τα στελέχη που κατέθεσαν την πρόταση σε ψηφοφορία «δρουν ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ξεκαλάκης απάντησε ότι μόνο «γέλια» μπορεί να προκαλέσει, σε όσους γνωρίζουν την πολιτική δράση και στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας τέτοιος ισχυρισμός.
«Άρα, λοιπόν, δεν μου το επιτρέπει η παιδεία μου, ούτε η πολιτική μου κουλτούρα, να ασχοληθώ με διαρροές άτυπες, ή τυπικές» είπε ο κ. Ξεκαλάκης, καλώντας όποιον έχει διαφορετική άποψη να την καταθέσει πολιτισμένα, θεσμικά και δημοσίως, όπως κάνει και ο ίδιος.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Ξεκαλάκης απάντησε:
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι απέναντι σε θέσεις, οι οποίες εμφορούνται από τον στόχο να ξανακάνουμε πολύ μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη. Νομίζω, δεν μας αξίζει ούτε ο ρόλος του δευτεροαγωνιστή, ούτε στην ιστορία μας, ούτε στις φιλοδοξίες που έχουν τα στελέχη μας, ούτε και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, η οποία ασφυκτιά, βλέποντας αυτή τη στιγμή ένα ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το βιοτικό μας επίπεδο μέρα με τη μέρα και δεν έχει μέχρι σήμερα εναλλακτική επιλογή. Θεωρώ, ότι όλες οι απόψεις είναι πάνω στο τραπέζι, πλέον κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι έχει το αλάθητο του Πάπα, καλό είναι να συζητάμε για να οδηγούμαστε και σε αποφάσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα, κακέκτυπο της Ένωσης Κέντρου, ή μετέπειτα της ενωμένης Αριστεράς, ένα κόμμα εξυπηρέτησης των φιλοδοξιών των στελεχών, ή να είμαστε οι ενσαρκωτές των ελπίδων του ελληνικού λαού; Αν απαντήσουμε, ότι θέλουμε πραγματικά να εκφράσουμε το λαό, τότε το συνέδριο μας θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν και να μην περιοριστούμε μόνο σε κοσμικούς, ή θεσμικούς αξιωματούχους και βεβαίως θα πρέπει να είμαστε διαρκώς ανοιχτοί σε εκείνες τις κινήσεις, τα πολιτικά κόμματα και γενικότερα τα ρεύματα που υπάρχουν στην κοινωνία για να έρθουν να συμπλεύσουν για να κάνουμε πολύ μεγάλη την παράταξη», τόνισε ο κ. Ξεκαλάκης.
Ως τέτοιες δυνάμεις, περιέγραψε «το Ποτάμι, τους Οικολόγους Πρασίνους, κινήσεις και συλλογικότητες που υπάρχουν στο χώρο, την κίνηση των τριών», αλλά και προοδευτικούς αδρανείς πολίτες» που έχουν περιπέσει από το 2009 και μετά, «σε πολιτική αγρανάπαυση».
«Το συνέδριο πρέπει να είναι μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι ένα δευτερόλεπτο πριν ξεκινήσει, ανοιχτό σε όλες αυτές τις δυνάμεις κι από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει την πολιτική, ή την ατομική του, τις ευθύνες για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Όποιος δεν μπει στο μεγάλο συνέδριο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θέλουμε να φτιάξουμε προφανέστατα και θα κριθεί από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή επιζητούν μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, γιατί όσες φορές -έχει δείξει η ιστορία- η παράταξη αυτή είναι ισχυρή και ο λαός έχει προοπτική» επισήμανε.