Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ορισμένες εφημερίδες ωστόσο θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου αποτελεί απειλή.
- Βρετανία
Ο Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».
Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.
- Γερμανία
Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.
Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».
Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».
- Βέλγιο
Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας , α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς , για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».
- Ελβετία
Η εφημερίδα Le Temps, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων».
Ομως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».
Πολωνία
Η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβιώσει του διαζυγίου που μόλις ξεκίνησε με την Βρετανία, Αλλά το +Frexit+ θα ενταφίαζε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτό ακριβώς είχε ανακοινώσει η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου».
Ιταλικός Τύπος: Με ποιον θα κυβερνήσει ο Μακρόν
Ένα από τα κύρια ερωτήματα που τίθενται τις ώρες αυτές στην Ιταλία από πολλούς σχολιαστές είναι: «αν εκλεγεί πρόεδρος (ο Μακρόν), πολύ πιθανόν να πρέπει να συνεργασθεί με μια συμμαχία κομμάτων και αυτό, για τη Γαλλία, είναι αναμφισβήτητα ένα καινούριο στοιχείο», δήλωσε ο Τζαμπιέρο Γκραμάλια, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στην τηλεόραση της Rai.
Παράλληλα, ο Γκραμάλια τόνισε ότι οι εκλογές αυτές αναδεικνύουν σαφώς την αποτυχία των ρεπουμπλικανών και των σοσιαλιστών να καταφέρουν να εκφράσουν ισχυρούς υποψήφιους μέσω των λεγόμενων "ανοικτών ψηφοφοριών", με τη συμμετοχή όλων των μελών των κομμάτων. «Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πολιτικό κενό στον κεντρώο χώρο και όπως είδαμε, του κενού αυτού επωφελήθηκε άμεσα ο Μακρόν», συμπλήρωσε.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να σώσει την τιμή της Γαλλίας», αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα La Stampa. «Το κύριο θέμα όμως είναι να δούμε αν ο νεαρός Μακρόν, υποψήφιος χωρίς κόμμα, σοσιαλδημοκράτης και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος, να αντέξει στο κύμα λαϊκισμού το οποίο η Λεπέν και όχι μόνον κατάφερε να εκμεταλλευτεί», προσθέτει ο σχολιαστής Τσέζαρε Μαρτινέτι. «Η πολιτική και συγκινησιακή διάσταση μιας ψήφου "κατά και όχι υπέρ" παραμένει εντυπωσιακή. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής, μετά τον Τραμπ και το Brexit», τονίζει παράλληλα η εφημερίδα του Τορίνο.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας La Repubblica, Μπερνάρντο Βάλι, προβλέπει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «θα εκλεγεί πρόεδρος, στο δεύτερο γύρο, με το 60% ή και το 65% των ψήφων, χάρη σε μια συμμαχία όλων των κομμάτων ενάντια στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου». Ωστόσο, εκτιμά ότι ο Μακρόν θα καταφέρει να εκλέξει λίγους βουλευτές στις εκλογές που θα γίνουν στις 11 Ιουνίου. «Για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να δεχθεί να συνεργασθεί ή με μέρος των σοσιαλιστών ή με μια μετριοπαθή πτέρυγα της κεντροδεξιάς. Αλλά θα προσπαθήσει να συμφωνήσει σε προσωπική, ατομική βάση, όχι με μια επίσημη συμμαχία, για να μην ταυτιστεί με την παλιά πολιτική», προβλέπει ο Βάλι. «Σε τελική ανάλυση, για τη Γαλλία είναι η καλύτερη λύση, αλλά ο Μακρόν θα πρέπει να καταβάλει, στο εξής, μια σαφώς μεγάλη προσπάθεια», τονίζει τέλος ο αναλυτής της εφημερίδας La Repubblica.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP