O ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκοψε το νήμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ετοιμάζεται τώρα να κονταροχτυπηθεί με τη Μαρίν Λεπέν.
Η πρώτη αναμέτρηση σημαδεύτηκε από την οργή κατά των κομμάτων της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης, τα οποία έμειναν εκτός αγώνα, συγκεντρώνοντας και τα δύο μαζί ποσοστό γύρω στο 25%.
Ο νεόκοπος στην πολιτική Μακρόν είναι τώρα το φαβορί να διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ στο ύπατο αξίωμα της χώρας και να γίνει ο νεότερος αρχηγός του γαλλικού κράτους μετά τον Ναπολέοντα.
Το ιστορικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου σηματοδότησε την απόρριψη της κυβερνώσας πολιτικής τάξης καθώς είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς δεν θα εκπροσωπηθούν στο δεύτερο γύρο.
Κι έτσι στις 7 Μαίου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο προοδευτικός, κοινωνικά φιλελεύθερος και υπέρ των επιχειρήσεων Μακρόν με την ακροδεξιά εθνικίστρια, Λεπέν σ’ έναν αγώνα που θα μπορούσε να προσδιορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση Γαλλίας και Ευρώπης.
Σοσιαλιστές και Δεξιοί πολιτικοί έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μακρόν για να ορθώσουν φράγμα στην επέλαση της ακροδεξιάς. Ο Φρανσουά Φιγιόν, που πλήρωσε τα σκάνδαλα αργομισθίας της γυναίκας και των παιδιών του κι έμεινε εκτός νυμφώνος είπε ότι θα ψηφίσει Μακρόν γιατί το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για την βία και την έλλειψη ανεκτικότητας και το οικονομικό και κοινωνικό του πρόγραμμα θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης Μακρόν, σύμβουλος και στη συνέχεια υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Εγκατέλειψε πέρυσι την κυβέρνηση και ίδρυσε το δικό του κίνημα “En Marche!” ( «Εμπρός!») που δεν είναι «ούτε αριστερό ούτε δεξιό» υποσχόμενος να φέρει την επανάσταση στο παρακμάζον, όπως το αποκάλεσε, πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.
Μιλώντας χθες ενώπιον των εκστασιασμένων οπαδών του στο Παρίσι ο Μακρόν θριαμβολόγησε: «μέσα σ’ ένα χρόνο αλλάξαξε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής ζωής.» Υποστήριξε ότι αντιπροσωπεύει «την αισιοδοξία και την ελπίδα» και πετώντας σπόντα κατά της Λεπέν είπε ότι θα είναι «πρόεδρος των πατριωτών» απέναντι στην «εθνικιστική απειλή».
Η παρουσία της Λεπέν από την άλλη στο δεύτερο γύρο επιβεβαιώνει τη σταθερή άνοδο του κόμματός της στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Το Εθνικό Μέτωπο ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αφότου η Μαρίν πήρε τα ηνία του κόμματος απ’ τον πατέρα της τον Ιανουάριο του 2011. Η Λεπέν έκανε μια εκστρατεία με σκληρή ρητορική κατά της μετανάστευσης κι υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «ισλαμικό φονταμενταλισμό». Κι ενώ οι οπαδοί του ευρωπαϊστή Μακρόν ανέμιζαν στις συγκεντρώσεις του σημαίες της Γαλλίας και της ΕΕ, η Λεπέν υποσχόταν στους οπαδούς της ότι «η ΕΕ θα πεθάνει» - λόγος για τον οποίο την έχουν χαρακτηρίσει και «νεκροθάφτη της ΕΕ». Η Λεπέν θέλει να βγάλει τη Γαλλία απ’ το ευρώ, να επαναφέρει το φράγκο, να βγάλει τη χώρα απ’ τη ζώνη Σένγκεν και να κλείσει τα γαλλικά σύνορα.
Το βασικό μήνυμα της Μαρίν Λεπέν στην εκστρατεία της ήταν το ίδιο μ’ εκείνο του πατέρα της όταν συν-ίδρυε το Εθνικό Μέτωπο το 1972: «η Γαλλία για τους Γάλλους». Η Λεπέν υποσχέθηκε στους Γάλλους να έχουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας, το κράτος πρόνοιας, την κοιθνωνική στέγαση και ότι θα κάνει δημοψήφισμα για να περάσουν οι αλλαγές αυτές στο σύνταγμα της χώρας. Είπε δε ότι θα ζητήσει απ’ τις επιχειρήσεις που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους να πληρώνουν έξτρα φόρο.
Στο φινάλε της καμπάνιας της πριν τον πρώτο γύρο επέστρεψε στο αγαπημένο της θέμα -και βασική ανησυχία της εκλογικής της βάσης- τη μετανάστευση. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα υποσχόμενη να παγώσει τη νόμιμη μετανάστευση ώστε να αξιολογήσει την «ανεξέλεγκτη», όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση της αθρόας άφιξης αλλοδαπών στη Γαλλία. Ενώ έταξε ότι θα απαγορεύσει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα, περιλαμβανομένης και της ισλαμικής μαντήλας, σ’ όλους τους δημόσιους χώρους.
Ο τελικός της 7ης Μαίου ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν σηματοδοτεί μια αναχώρηση απ’ την παλιά κόντρα αριστεράς-δεξιάς προς μια αναμέτρηση μεταξύ μιας φιλελεύθερης πολιτικής υπέρ της παγκοσμιοποίησης κι ενός εθνικισμού των «κλειστών συνόρων». Η Λεπέν είπε ότι είναι ένας αγώνας ανάμεσα στους «πατριώτες» του κόμματός της και τους «γκλομπαλιστές» του Μακρόν.
Απ’ το προπύργιό της, το Hénin-Beaumont στο γαλλικό βορρά, η Λεπέν υποστήριξε ότι είναι «η υποψήφια του λαού» απέναντι στον Μακρόν που εκπροσωπεί, όπως λέει, «την υπερφίαλη ελίτ», που έχει κάνει βασιλιά της το χρήμα. Μ’ εκείνην τουλάχιστον «η Γαλλία θα έχει το μέτωπό της ψηλά», είπε...
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κάτι παραπάνω από άνετη νίκη του Μακρόν στο β’ γύρο. Αλλά όποιος κι αν επικρατήσει οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς η πλειοψηφία των εδρών στη βουλή θα ορίσει πώς θα κυβερνήσει ο νέος πρόεδρος και πιθανότατα να απαιτηθούν νέοι συνασπισμοί.
Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Μακρόν, οι βουλευτές του κινήματός του θα πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο είδος κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα απ’ το ρήγμα Αριστεράς-Δεξιάς. Αν νικήσει η Λεπέν, πιθανότατα δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα υπονομεύσει πολύ σοβαρά την ικανότητά της να κυβερνήσει τη χώρα. Αλλά το Εθνικό Μέτωπο, που διαθέτει μόλις δύο βουλευτές τώρα, ελπίζει να αυξήσει τη δύναμή του στη βουλή των 577 εδρών...