Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 900 εκ. ευρώ - iefimerida.gr

Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 900 εκ. ευρώ

Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 900 εκ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αυστηροί έλεγχοι στην συνταγογράφηση και τα γενόσημα φάρμακα είναι τα «κλειδιά» για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης τόνισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για « για το τέλος του μνημονίου και την αρχή νέας συμφωνίας», οι προτεραιότητες της οποίας, αφορούν κατά 80% τη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 20% η θεσμική λειτουργία των δομών της Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ για φάρμακα δεν πρόκειται να δοθεί», κάτι το οποίο θα επαναλάβει και την Τρίτη στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών, σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ότι στόχος είναι από το σύνολο των φαρμάκων που θα δίνονται σε ασθενείς, το 50% να είναι αντίγραφα. Τα γενόσημα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ανάπτυξη αλλά και να μειωθεί η δαπάνη, είπε ο υπουργός.

Οι γιατροί, το 2011, συνταγογράφησαν 4,1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον υπουργό, για να υλοποιηθεί ο στόχος περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης θα ληφθούν μέτρα, όπως να αποβάλλεται για ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ όποιος γιατρός υπερβαίνει τη συνταγογράφηση, θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων και όλα τα φαρμακεία της χώρας θα καταγράφουν το όνομα του γιατρού και τι συνταγογράφησε.
Η παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, διότι η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων «πήγε άριστα», αφού υπήρξε μείωση 23% σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε στην τρόικα να υπάρχει ένα υπουργείο για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (κλάδοι Υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ και λοιπές δομές), λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος, όπως είπε, στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τον πολίτη.

Ενημέρωσε επίσης, για τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική μείωση, καθώς, το 2009, ήταν 1,251 δισ. ευρώ, το 2010 , 1,087 δισ. ευρώ, και πέρυσι έφτασαν στα 830 εκατομμύρια. «Φέτος η χρονιά θα είναι έκπληξη», είπε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωση θα είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ