Ο υποψήφιος της Δεξιάς για την γαλλική προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έθετε την οικονομία ως θεμελιώδη λίθο της εκστρατείας του, στρέφει τώρα αλλού τις προτεραιότητές του.
Επειδή βρίσκεται αρκετά πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, ο Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να επωφεληθεί από την επίθεση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία, στο κέντρο του Παρισιού.
Στο τηλεοπτικό πλατό της France2, την ώρα της επίθεσης, για το τελευταίο debate πριν τις εκλογές της Κυριακής, 23 Απριλίου, ο Φιγιόν αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο (ήτοι 9 από τα 15 λεπτά που μιλούσε) στο θέμα της μάχης εναντίον τρομοκρατίας.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα του επόμενου προέδρου Δημοκρατίας. Θα είναι η δική μου απόλυτη προτεραιότητα», είπε.
Προς γενική έκπληξη, ζήτησε την διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας, 3 ημέρες πριν τις κρίσιμες κάλπτες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε (…) Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους αστυνομικούς (…) και στους Γάλλους πολίτες οι οποίοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι απέναντι στις τρομοκρατικές πράξεις», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «ματαιώσει την τελευταία του εμφάνιση πριν τις εκλογές», η οποία είχε προγραμματιστεί για την πόλη Σαμονίξ.
«Θα έχω την ευκαιρία να εκφραστώ στη διάρκεια της ημέρας», είπε, με μια φωνή ηθελημένη βραχνή, σχεδόν συγκινημένη, για να δείξει ότι είχε επηρεαστεί από τα τραγικά γεγονότα.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό debate, ο Φιγιόν προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας προστατευτικός πολιτικός, ο οποίος μπορεί να υπερασπιστεί τους Γάλλους από την τζιχαντιστική απειλή. Θέλοντας να παρουσιαστεί ως ένας αξιόπιστος επικεφαλής του στρατού, όπως είναι ο ρόλος του προέδρου Δημοκρατίας, προσπάθησε να αποδείξει ότι θα έχει καλύτερη προεδρική κυριαρχία από τον βασικό αντίπαλό του Εμμανουέλ Μακρόν.
Επέλεξε, έτσι, αντί να αναλύσει τις οικονομικές του θέσεις, όπως έκανε πάντα ως σήμερα, να αναφερθεί μόνο στην τρομοκρατική απειλή. Οπως εξήγησε για να καταπολεμηθεί αυτή η απειλή απαιτείται μια συνολική στρατηγική, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό της Γαλλίας. Ο Φιγιόν επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει διπλωματική προσέγγιση με την Μόσχα και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί «μια παγκόσμια συμμαχία για να πολεμήσει τις τζιχαντιστικές ομάδες και η οποία θα συμμαχήσει με τους Ρώσους και τους Ιρανούς».
Το ίδιο σκεπτικό ανέπτυξε και για την επίλυση του πολέμου στη Συρία: «Πρέπει να συζητήσουμε με τους Ρώσους, αυτό είναι προτεραιότητα (…) Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ, χωρίς την Ρωσία, γιατί η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια αυτού του καθεστώτος», είπε.
Οι αντίπαλοί του Εμμανουέλ Μακρόν και Μπενουά Αμόν κατήγγειλαν αυτή την άποψη, ενώ ακόμη και το στέλεχος της Δεξιάς, Αλέν Ζιπέ, έχει πάρει αποστάσεις από αυτή την στρατηγική.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Φιγιόν, ανέπτυξε τα επιχειρήματά του για την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας την οποία επιθυμεί «σκληρή». Οπως είπε, θα πρέπει να αφαιρείται η υπηκοότητα στους Γάλλους που φεύγουν για να ενταχθούν στο τζιχάντ και επανέλαβε την πρόθεσή του «να απαγορευθούν τα κινήματα που εντάσσονται στον σαλαφισμό και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους».
«Πρέπει επίσης όσοι παρουσιάζουν μια προφανή επικινδυνότητα να συλλαμβάνονται, να γίνεται έρευνα και να δικάζονται για σχέσεις με τον εχθρό αν αποδειχθεί ότι έχουν σχέσεις με το ισλαμικό κράτος», είπε.
Φάνηκε επίσης σκληρός απέναντι στους φανατικούς μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ριζοσπαστικοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτό τον φόβο, με αυτόν τον τρόμο», πρόσθεσε.