Ευθύνες στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας, επέρριψε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η λύση που βρέθηκε λίγο πριν φτάσει στο χείλος του γκρεμού η Ελλάδα, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM απαντώντας σε ερώτηση για το πότε μπορεί η Ελλάδα να γίνει success story, παρατήρησε ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, όπως έδειξε το 2014. Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έγιναν εκδόσεις ομολόγων, ενισχύθηκαν οι εξαγωγές, άρχισε να μειώνεται η ανεργία.
“Οι ψηφοφόροι το είδαν, όμως, διαφορετικά”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM, τονίζοντας ότι μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, Τσίπρας και Βαρουφάκης προσπάθησαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα ενώ υπήρχε πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%, το ΑΕΠ του 2015 ήταν τελικά αρνητικό. “Για 6 μήνες πήγαιναν σε λάθος κατεύθυνση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας τις δραματικές διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015, όταν υπήρξε αμφιβολία αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Αναφορικά με τις συζητήσεις για το Χρέος, που μόλις τώρα ξεκίνησαν, ο Κ. Ρέγκλινγκ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, επιμένοντας, όμως, ότι ήδη η Ελλάδα έχει πάρει μεγάλη αλληλεγγύη και ελάφρυνση, καθώς οι ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Χρέους έχουν μειωθεί κατά περίπου 10 δισ ευρώ ή 6% του ΑΕΠ. Παρατηρώντας ότι τα μέτρα για το ελληνικό Χρέος δεν είναι πολύ δημοφιλές θέμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο επικεφαλής του ESM άφησε κάποιες αιχμές για τις εκτιμήσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με τις παραδοχές που λαμβάνει κανείς υπόψιν. Επιβεβαίωσε, πάντως, επί της ουσίας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κίνητρο προς το Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι η εξόφληση του με όσα έχουν απομείνει κυρίως από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Προαναγγέλλοντας την επιστροφή του Κουαρτέτου τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ο Κ. Ρέγκλινγκ απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαβουλεύσεις ως το Eurogroup της 22ας Μαίου. Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές και να σταθεί μόνη της στα πόδια της.