Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο διαδηλωτές και ένας στρατιωτικός σκοτώθηκαν ενώ περίπου 30 άτομα συνελήφθηκαν την Τετάρτη 19 Απριλίου στη Βενεζουέλα στην τεράστια διαδήλωση εναντίον του προέδρου Μαδούρο.


Η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέα διαδήλωση την Πέμπτη.
Συνολικά 8 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν μέσα σε τρεις εβδομάδες στη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση και όπου η αντιπολίτευση, πλειοψηφική από τα τέλη του 2015, προσπαθεί να ωθήσει τον Μαδούρο σε αποχώρηση.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Καράκας και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλα προκαλώντας αυτό που η αντιπολίτευση της χώρας αποκάλεσε «μητέρα όλων των διαδηλώσεων».
Μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, οι είσοδοι προς την πρωτεύουσα είχαν κλείσει από μεγάλες δυνάμεις αστυνομίας και στρατού, οι οποίες απωθούσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και μολότωφ.
Μερικά μέτρα πιο μακριά, οι αντίπαλοί τους οπαδοί του Τσάβες διαδήλωναν υπέρ του Νικολά Μαδούρο και έκαιγαν αμερικανικές σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους και την Πέμπτη, 20 Απριλίου. «Αύριο την ίδια ώρα καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί. Είμασταν εκατομμύρια, την Πέμπτη πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι», δήλωσε.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ο Μαδούρο από την πλευρά του αύξησε την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού για να αποκρούσει «το πραξικόμημα» που διοργανώνουν σε βάρος του οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε.
Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και παράλογες» όπως τις αποκάλεσε, μέσω του εκπροσώπου της στην Οργάνωση των αμερικανικών κρατών (OEA), Kevin Sullivan. «Ανησυχούμε γιατί η κυβέρνηση Μαδούρο παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να ακουστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Η διεθνής πίεση στον Μαδούρο αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες. 11 λατινο-αμερικανικά κράτη ζήτησαν την Δευτέρα από το Καράκας να «εγγυηθεί» το δικαίωμα στην ελεύθερη διαδήλωση, πρόταση που ο Μαδούρο απέρριψε. «Η Βενεζουέλα μάχεται εναντίον αυτών των λίγων κρατών που πιστεύουν ότι θα υπάρξει ντροπιαστική παρέμβαση στο έδαφός μας», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Delcy Rodriguez.
Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου όταν το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θεωρείται φιλικό προς τον Μαδούρο, πάγωσε τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματικό σάλο. 48 ώρες αργότερα ματαίωσε την απόφαση. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε κρατικό πραξικόπημα και αυτή η κίνηση της έδωσε νέα πνοή. «Η αντιπολίτευση είναι πιο ενωμένη από ποτέ», δηλώνει ο αναλυτής Luis Vicente Leon.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 7


«Η διαδήλωση θα αναδείξει την δύναμη κινητοποίησης της αντιπολίτευσης και το κόστος που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση αν συνεχίσει να αποφεύγει τις εκλογές», δηλώνει ο αναλυτής John Magdaleno. Ο Μαδούρο αποφεύγει τις εκλογές γιατί 7 πολίτες στους 10 επιθυμούν την αναχώρησή του από την εξουσία. Την Τετάρτη, 18 Απριλίου, δήλωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές «σύντομα» για να «κερδίσει οριστικά τη μάχη».

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» έγινε στη Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαδήλωση Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ