Ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, γνωστός για την αγάπη του για τα πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τη στιγμή που απείλησε να αποκαλύψει «εκρηκτικές πληροφορίες» περί διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της χώρας του.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκούο Γουένγκουϊ, του 50χρονου μεγιστάνα των ακινήτων που τόλμησε τους τελευταίους μήνες να μιλήσει ανοικτά για καταγγελλόμενες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται συγγενείς ηγετικών στελεχών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, χαρακτήρισε «ύποπτο» τον Γκούο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Αλλά η εφημερίδα South China Morning Post, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, υποστηρίζει ότι ο δισεκατομμυριούχος καταζητείται επειδή φέρεται να πλήρωσε 60 εκ γιουάν (8,13 εκ ευρώ) στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μα Ζιάν, ένα απ’ τα επιφανέστερα και ισχυρότερα θύματα του πολέμου κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.
Ο Γκούο απέρριψε αυτές τις κατηγορίες σε συνέντευξή του στην κινεζική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιείται στο πλαίσιο απόπειρας συγκάλυψης.
Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος ανέβασε αρχικά στο λογαριασμό του στο Twitter τις μέχρι στιγμής αναπόδεικτες καταγγελίες του και στη συνέχεια τις επανέλαβε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί να τον φιμώσει με «τρομοκρατικές» τακτικές.
«Αν δεν υπήρχε διαφθορά στην Κίνα, η κυβέρνηση δεν θα φοβόταν μήπως πω την αλήθεια», δήλωσε στο Associated Press. Και πρόσθεσε: «Είναι όλα ψέμματα, όλα είναι απειλές. Δείχνει ότι με φοβούνται μήπως διαρρεύσω εκρηκτικές πληροφορίες.»
Ο Γουίλι Λαμπ, πολιτικός επιστήμονας στο κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι με την απόφασή του να μιλήσει δημόσια ο Γκούο μπήκε στο μάτι της ηγεσίας και ειδικά του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ακόμη κι αν δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα οι ισχυρισμοί του, συνιστούν «τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος εν γένει», αφού εμφανίζουν την εκστρατεία του προέδρου κατά της διαφθοράς να έχει αποτύχει να σταματήσει αυτό που ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε ως «ηθική κατάπτωση» του κόμματος.