Όσοι ευελπιστούν να αποκτήσουν την αυστραλιανή υπηκοότητα θα υποβάλλονται πλέον σε αυστηρότερα τεστ για να αποδείξουν επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας αλλά και ότι ενστερνίζονται τις αξίες της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.
Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια παραμονής στη χώρα -τρία περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.
Πριν από δύο μέρες η Αυστραλία είχε ανακοινώσει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση βίζας εργασίας σε εξειδικευμένους εργάτες απ’ το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ
Ο Τέρνμπουλ είπε ότι οι αλλαγές αυτές θα διασφαλίσουν την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι δεσμεύονται να ενστερνιστούν τις αυστραλιανές αξίες μας», είπε.
Ποιες είναι αυτές οι «αυστραλιανές αξίες»; Κατά τον Τέρνμπουλ οι μετανάστες θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανεξιθρησκεία και την ισότητα των φύλων.
«Ο σεβασμός έναντι των γυναικών και των παιδιών είναι μια σημαντική αυστραλιανή αξία», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα γίνεται ανεκτή η οικογενειακή βία.
Άλλες αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης υπηκοότητας περιλαμβάνουν:
- αυστηρότερο τεστ για την επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, που θα περιλαμβάνει ανάγνωση, γραφή, ακρόαση και ομιλία
- παρουσίαση αποδείξεων ενσωμάτωσης στην κοινωνία, όπως το ιστορικό απασχόλησης του αιτούντος, η εγγραφή σε σχολείο ή η συμμετοχή σε κοινοτικές οργανώσεις.
- η μόνιμη παραμονή στη χώρα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια
- οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τρεις φορές και θα απορρίπτονται εφόσον συλληφθούν να κλέβουν σε κάποιο τεστ.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι αιτούντες θα καλούνται μεταξύ άλλων να απαντήσουν και κατά πόσον υποστηρίζουν τον γάμο ανηλίκων ή την κλειτοριδεκτομή ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να «ενισχύσουμε τις αξίες μας».
«Αν πιστεύουμε ότι ο σεβασμός έναντι των γυναικών και των παιδιών [είναι αυστραλιανή αξία], γιατί να μην το αναγάγουμε σε θεμελιώδες κομμάτι της διαδικασίας απόκτησης Αυστραλιανής υπηκοότητας;»
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατηγορεί τον Συντηρητικό πρωθυπουργό ότι με τις ανακοινώσεις του αποβλέπει σε κομματικά οφέλη.
«Μου φαίνεται λίγο παράξενο να ρωτάς τους ανθρώπους αν θα υπακούν στους νόμους, όταν ήδη ορκίζονται ότι θα υπακούν στους νόμους», είπε η γερουσιαστής των Εργατικών, Πένι Γουόνγκ.
Πληροφορίες: BBC