Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης.
Στις ΗΠΑ θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.
Ωστόσο, χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγλινγκ «κούρεψε» τις προσδοκίες από τη Σύνοδο του ΔΝΤ για το χρέος δηλώνοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ενεργοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου»...
Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Την Τρίτη το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 από το 2,8% στο 2,2% ενώ την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018, αντί 3,5% που βλέπουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι. Έτσι άνοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κενό των 2,7 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 1,5% του ΑΕΠ.
Από αύριο ο κ. Τσακαλώτος και οι άλλοι υπουργοί αναμένεται να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.
Αντικείμενο των επαφών θα είναι ο συμβιβασμός Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιζητά να κερδίσει μία κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μέσα από τα μεσοπρόθεσμα (με εφαρμογή τους το 2018) αλλά και όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να σφραγίσουν μια συνολική συμφωνία η οποία θα αποτελέσει και το «αντίδωρο» για τους βουλευτές στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.
Στο Μαξίμου λαμβάνοντας υπόψιν τη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας και ειδικότερα την άκρως επιφυλακτική στάση Σόιμπλε να πάρει αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου ανησυχούν. Γι’ αυτό και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αποφεύγουν να μιλούν με ημερομηνίες και ξορκίζουν σε όλους τους τόνους νέες κωλυσιεργίες με πρόσχημα τη διαφωνία των δύο. Ωστόσο την ίδια ώρα θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι η πιθανότερη καθώς πλέον οι δύο εταίροι δεν μπορούν να επιρρίψουν την ευθύνη για νέες καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση με δεδομένη την επί της αρχής συμφωνίας της 7ης Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση.