Ο Μοχάμεντ Καλέφ έχει αποπειραθεί τρεις φορές να περάσει τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, κρυμμένος σε ένα φορτηγό τρένο. Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Αλλά δεν έχει σκοπό να σταματήσει να προσπαθεί.
«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα το προσπαθήσω πέντε φορές. Αν δεν τα καταφέρω, θα προσπαθήσω να περάσω από άλλο σημείο τα σύνορα», είπε στο Reuters ο μετανάστης από το Μαρόκο.
Είναι ένας από τους δεκάδες μετανάστες, κατά κύριο λόγο νεαροί Μαροκινοί, Τυνήσιοι και Αλγερινοί, που έφτασαν στην Ελλάδα πέρυσι και βρήκαν καταφύγιο στα παλιά, σκουριασμένα βαγόνια, σε σταθμό έξω από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει το Reuters.
Από εκεί, παρακολουθούν τα φορτηγά τρένα που κατευθύνονται προς την κεντρική Ευρώπη. Οποτε ένα από αυτά σταματά στον σταθμό, οι μετανάστες προσπαθούν να τρυπώσουν στα βαγόνια, ή να πηδήξουν στο κενό ανάμεσα σε αυτά.
Αν είναι τυχεροί, καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Κάποιοι λένε ότι σκοπεύουν να κατέβουν από το τρένο πριν από τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια. Συχνά, τους συλλαμβάνουν οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ και τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι τα έχουν καταφέρει, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στα εγκαταλελειμμένα τρένα, όπου ζουν ο Καλέφ και άλλοι, οι συνθήκες είναι άσχημες, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό. Για να φάνε, στέκονται στην ουρά στον κοντινό καταυλισμό, συνεχίζει το Reuters. Κάποια από τα βαγόνια καίγονται, από ατυχήματα που προκαλούνται όταν οι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν. Παρά τις άσχημες συνθήκες, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να ζουν στα βαγόνια και όχι στους καταυλισμούς, καθώς εκεί μπορούν να παρακολουθούν τα τρένα που περνούν.
«Ζούμε σαν ζώα εδώ», είπε στο Reuters ο Χαμπίμπ, ένας 22χρονος Αλγερινός που πέρασε από την Τουρκία στη Ρόδο και κρύφτηκε κάτω από ένα φορτηγό, μέσα σε πλοίο, για να φτάσει στην Αθήνα. Μαζί με έναν φίλο του προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, πηδώντας σε ένα τρένο. Ομως, καθώς δεν διαθέτουν έγγραφα, τους συνέλαβαν στην ΠΓΔΜ και τους έστειλαν πίσω.