Οι διαφαινόμενες αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης αποτέλεσαν το έναυσμα για τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών της Βραζιλιάνικης αστυνομίας και που εντέλει οδήγησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κογκρέσου.
Η αστυνομία του Κογκρέσου χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άλλα μέσα για να απομακρύνει εκατοντάδες μέλη της συνδικαλιστικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, τα οποία προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Βραζιλιάνικο Κογκρέσο την Τρίτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των νέων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να μειώσουν τα οφέλη τους.
Οι διαδηλωτές έσπασαν τις τζαμαρίες του κτιρίου πριν απομακρυνθούν βίαια από την ασφάλεια του Κογκρέσου.
Η σύγκρουση αυτή υπογράμμισε την έλλειψη δημοτικότητας της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού προγράμματος που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, Michel Temer ώστε να εξισορροπήσει τους δημόσιους λογαριασμούς της χώρας.
Ένα τμήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο την Τετάρτη, δήλωσε σε μια ανακοίνωση πως 500 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο αλλά τελικά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης, αναφέρουν πως κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε.
Αυτή η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση θέλει να θέσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι τα 65 χρόνια σε μια χώρα όπου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα εργάζονται κατά μέσο όρο μέχρι τα 54 πριν αποσυρθούν από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το γεγονός ότι ο μέσος όρος βρίσκεται τόσο χαμηλά δείχνει πόσο γενναιόδωρο ήταν μέχρι σήμερα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως είναι και μια από τις κύριες αιτίες για το μη βιώσιμο έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας.
Η αστυνομία προχώρησε με τις διαμαρτυρίες παρά την ανακοίνωση ότι θα γίνουν προσαρμογές που θα μετριάσουν τις δημοσιονομικές εξοικονομήσεις του νομοσχεδίου για τουλάχιστον το ένα πέμπτο, και πως θα ορίσουν χαμηλότερο όριο ηλικίας για τις γυναίκες, τους δασκάλους, τους αγρότες και τους αστυνόμους.
Αυτές οι προσαρμογές προτείνουν την μείωση του ορίου ηλικίας για τους αστυνομικούς από τα 65 στα 60 χρόνια.
Τα 27 ομοσπονδιακά συνδικάτα της αστυνομίας που βρισκόντουσαν πίσω από την διαμαρτυρία είπαν πως η νομοθεσία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει στους αστυνόμους το ρίσκο που εμπεριέχει το επάγγελμα τους.