Ο υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία» είναι ο μεγάλος κερδισμένος λίγες ημέρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει την Κυριακή 23 Απριλίου.
Από τα μέσα Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου, ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν αύξησε τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ενώ στα τέλη Απριλίου τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες.
Συνολικά, ο Μελανσόν έχει 19% πρόθεση ψήφου. Οχι μόνο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επίσημο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν, αλλά έχει τα ίδια ποσοστά με τον υποψήφιο της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και θεωρείται πιθανόν να προκριθεί για τον δεύτερο γύρο αν η δυναμική του συνεχιστεί ως την Κυριακή, 23 Απριλίου.
Η αύξηση της δύναμής του κατά 7,5 μονάδες σε ένα μήνα είναι ακόμη πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν δηλώνουν σίγουροι για την ψήφο τους κατά 70%.
Ο Μελανσόν, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, «σαρώνει» ψήφους από παντού: παίρνει 3 μονάδες από τους ψηφοφόρους του Μπενουά Αμόν, 2 μονάδες από τους ψηφοφόρους του Εμμανουέλ Μακρόν και 1 μονάδα από τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν. Είναι εκπληκτικό ότι παίρνει 23% από τους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ το 2012, πολύ περισσότερους από όσους παίρνει ο Μπενουά Αμόν.
Ο Μελανσόν κερδίζει συνεχώς έδαφος στους νέους ψηφοφόρους, κάτω των 35 ετών (23 %, + 11 μονάδες), ακριβώς πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν (24 %) και την Μαρίν Λεπέν (26 %). Ερχεται, μάλιστα, πρώτος στους ψηφοφόρους φοιτητές (28 %). Προηγείται της Λεπέν στους ψηφοφόρους χαμηλών εισοδημάτων (1 250 ευρώ το μήνα για την οικογένεια): το 27 % αυτών των ψηφοφόρων, δηλαδή αύξηση 11 μονάδων, δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τον Μελανσόν, ενώ το 26% ψηφίζει την ακροδεξιά Λεπέν.
Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στα δύο τηλεοπτικά debate με τους άλλους υποψηφίους προέδρους, ο Μελανσόν έχει πλέον την θετικότερη εικόνα από όλους τους αντιπάλους του.
Θετική 25 %, έναντι 24 % ο Εμμανουέλ Μακρόν, 23 % η Μαρίν Λεπέν, 17 % ο Μπενουά Αμόν και 16 % ο Φρανσουά Φιγιόν.
Η εικόνα του μάλιστα είναι συνολικά καλύτερη από των υπολοίπων υποψηφίων: το 39 % των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο Μελανσόν μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα, το 30% πιστεύει ότι καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα «των ανθρώπων όπως αυτοί».
Ωστόσο, παρά τα καλά ποσοστά, οι Γάλλοι θέτουν ερωτηματικά: το 36% θεωρούν «πιθανόν» να προκριθεί ο Μελανσόν για τον δεύτερο γύρο, ενώ 63% πιστεύουν ότι η Μαρίν Λεπέν θα προκριθεί, το 60% ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προκριθεί και το 30% ότι ο Φιγιόν θα προκριθεί.
Ας σημειωθεί ότι ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας, επιθυμεί την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ, διεκδικεί την εθνική αναδίπλωση της Γαλλίας στην οικονομία και θέλει να ανοίξει πιο γενναιόδωρα τα σύνορα της χώρας στους μετανάστες.
Το προφίλ του Μελανσόν
Θαυμάζει τον εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ δεν τον ενδιαφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ: ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της άκρας αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, είναι ένας βέρος αριστερός.
Αν εκλεγεί, ο 65χρονος ηγέτης του Αριστερού Κόμματος έχει δεσμευθεί να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανέγερσης κατοικιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Σκοπεύει να επιβάλει υπερ-φόρο 90% σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, να απορρίψει τους κανόνες της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από το μπλοκ, αν η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιταχθούν στη ριζοσπαστική αλλαγή πορείας της χώρας.
Αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιλέξουν οποιονδήποτε από τους άλλους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους --τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν--, ο Μελανσόν τους προειδοποίησε στην προεκλογική του συγκέντρωση της 12ης Απριλίου: «Θα φτύσετε αίμα».
Αυξάνοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μελανσόν ισχυρίζεται ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα, μειώνοντας το ποσοστό ανεργία από το 10% στο 6% ως το τέλος της θητείας του το 2022.
Ο Μελανσόν, που εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2009 έπειτα από τρεις δεκαετίες για να ακολουθήσει μια πιο σκληρή μορφή σοσιαλισμού, επιθυμεί να εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι, να δημιουργήσει έναν κρατικό τραπεζικό κολοσσό και να νομιμοποιήσει την κάνναβη.
Παράλληλα επιθυμεί την υποτίμηση του ευρώ για να αυξήσει την εμπορική ανταγωνιστικότητα, ενώ έχει δεσμευθεί να ασκήσει βέτο στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, να τερματίσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τους πολιτικούς, να εγκαταλείψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζήτηση οικολογικών τεχνικών στη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και εναλλακτικών στην παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια είναι ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουν η Γαλλία και η Ευρώπη.
Αντί για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες επικρίνει, ο Μελανσόν προτείνει εναλλακτικές μορφές συνεργασίας.
Η δυσπιστία του απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τον έχει στρέψει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων προσεγγίζει τους ψηφοφόρους του.
Έχει περισσότερους «ακόλουθους» στο YouTube από όσους είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ολογραμμάτων στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.
Ο Μελάνσόν, που γεννήθηκε στην Ταγγέρη του Μαρόκου, αποδίδει τον έντονο χαρακτήρα του στις μεσογειακές του ρίζες. Πηγή για το προφίλ του Μελανσόν ΑΠΕ-ΜΠΕ