Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε στις 5 μ.μ. στην Τουρκία, παρουσιάζει το iefimerida.
Παρ’ ότι οι Αρχές στην Τουρκία αποφάσισαν την ημέρα του δημοψηφίσματος να έχουν αποσυρθεί όλες οι αφίσες του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το iefimerida και τραβήχτηκαν πριν από λίγη ώρα σε γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, πολλές από τις αφίσες του «EVET» (ΝΑΙ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένουν στη θέση τους.
Ήδη από χθες ειδικά συνεργεία απέσυραν από τους δρόμους αφίσες, σημαίες και άλλο προεκλογικό υλικό, «για να μην επηρεάσουν τους ψηφοφόρους», ωστόσο φαίνεται πως δόθηκε προτεραιότητα για να αποσυρθεί κυρίως το προεκλογικό υλικό της αντιπολίτευσης.
Τι λένε οι ψηφοφόροι του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ»
Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα 55,3 εκατομμύρια πολίτες για να αποφασίσουν αν εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση του προέδρου Ερντογάν, με την οποία διεκδικεί ενίσχυση των εξουσιών του.
Στα ψηφοδέλτια αναγραφόταν πρώτα στην αριστερή πλευρά το «EVET» (ΝΑΙ) και ακολουθούσε στη δεξιά πλευρά το «HAYIR» (ΟΧΙ).
Ο 30χρονος Μεμέτ, δημόσιος υπάλληλος στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνει στο iefimerida πως θα ψηφίσει “ΝΑΙ” γιατί αυτό μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα στη χώρα. “Οι εχθροί μας δεν θέλουν μια δυνατή Τουρκία, θέλουν μια Τουρκία εξασθενημένη. Ψηφίζοντας ΝΑΙ μπορούμε να έχουμε μια δυνατή Τουρκία. Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έρθουν με το δημοψήφισμα, σημασία έχει πως η χώρα μας με αυτή την αναθεώρηση θα βγει πιο δυνατή”, δηλώνει ο Μεμέτ.
Η 34χρονη Αϊσέ, πολιτικός επιστήμονας από την Κωνσταντινούπολη, που για λόγους ασφαλείας δεν θέλησε να αναφέρουμε το επίθετο της, δηλώνει στο iefimerida πως με το δημοψήφισμα ο Ερντογάν “θέλει να μετατραπεί σε δικτάτορα”. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Το καθεστώς της Τουρκίας είναι αυταρχικό. Μετά τον Ιούλιο του 2016, που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτατης ανάγκης. Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή και 13 βουελυτές του κόμματος HDP της αντιπολίτευσης, που είναι το τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, έχουν συλληφθεί”.
“Θα περάσουμε σε μια δικτατορία”
Η Αϊσέ υποστηρίζει πως κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν τις ίδιες δυνατότητες προβολής των θέσεων τους, όπως είχε η κυβέρνηση. “Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος έπρεπε να είναι αντικειμενικός, αλλά εκείνος χρησιμοποίησε όλα τα μέσα του Κράτους για να προβάλλει την καμπάνια του “ΝΑΙ”. Η αντιπολίτευση αρκέστηκε στα δικά της μέσα και πηγές χρηματοδότησης”, προσθέτει η 34χρονη πολιτική επιστήμονας. “Αυτές οι 18 τροποποιήσεις τις οποίες ψηφίζουμε σήμερα ουσιαστικά καταργούν το κοινοβουλευτικό σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1839. Αν επικρατήσει το “ΝΑΙ”, η κυβέρνηση θα επιβάλλει ένα σύστημα το οποίο θα αποκλείει κάθε έλεγχο του προέδρου και θα περάσουμε σε μια δικτατορία”, καταλήγει η Αϊσέ.
Οι καλλιτέχνες στο δημοψήφισμα
Στην προεκλογική περίοδο ιδιαίτερη πολιτική σημασία έπαιξε η θέση που πήραν οι καλλιτέχνες της Τουρκίας. Μεγάλο ποσοστό τάχθηκε υπέρ του «ΟΧΙ», ωστόσο ο φόβος δεν επέτρεψε σε όλους να τοποθετηθούν επίσημα.
Ο Αργκούν Αϊτάτς είναι γνωστός τραγουδιστής στην Τουρκία. Όπως δήλωσε στο iefimerida η επικράτηση του “ΟΧΙ” θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία της σύγχρονης Τουρκίας προς την πτώση. Ο ίδιος πήρε ανοικτά θέση υπέρ του “ΟΧΙ”.
"Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης με την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις δεκαετίες '20 και '30 έδωσε το έναυσμα για τη μεγάλη ελπίδα. 'Ομως, η Ανατολία είναι πάνω απ'όλα μια μουσουλμανική χώρα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν συμπαθούν τους μορφωμένους ανθρώπους. Δεν συμπαθούν τον εκσυγχρονισμό, την μοντέρνα εκπαίδευση, τα μοντέρνα "πράγματα". Δεν νοιάζονται για την ελευθερία, δεν νοιάζονται για τα υπόλοιπα - αλλόθρησκα – κράτη”, δηλώνει ο 44χρονος καλλιτέχνης.
Οι αναλφάβητοι στην Τουρκία
Ο Αϊτάτς υποστηρίζει πως κάποιοι πολιτικοί ηγέτες προτιμούν τους πολίτες αναλφάβητους για να μπορούν να τους χειραγωγούν. “Τώρα πια το ποσοστό των αναλφάβητων σε αυτή τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι ήταν 40 χρόνια πρίν. Το "Αριστερό χέρι" σε αυτή τη χώρα άρχισε να ραγίζει στη δεκαετία του '80. Οι πιέσεις στους αριστερούς - μοντερνιστές έχουν αυξηθεί πολύ. Χρόνο με το χρόνο καταστρατηγούνται από τους θρησκόληπτους όλες οι ελευθερίες. όλα τα ωφέλη που κερδήθηκαν από την Δημοκρατία. Οδεύουμε προς την άγνοια.
Αυτό το Δημοψήφισμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή την πορεία - πτώση. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το “ΟΧΙ” θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση αυτή και να πυροδοτήσει εκ νέου τη μεγάλη μας ελπίδα”, καταλήγει ο κ. Αϊτάτς.