Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο αποτελεί και σήμερα το χτύπημα των ΗΠΑ κατά του ΙSIS στο Αφγανιστάν, με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα στον κόσμο.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ως τώρα πληροφορίες, από τη ρίψη της βόμβας σκοτώθηκαν ή καλύτερα εξαϋλώθηκαν 36 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με την Καμπούλ ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν άμαχοι.
Οι ΗΠΑ επέλεξαν να χτυπήσουν και να καταστρέψουν ένα σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων του ISIS, ένα δίκτυο σηράγγων και σπηλαίων μήκους 300 μέτρων που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν, της επαρχίας Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν. Το χτύπημα έγινε, μάλιστα, με την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», MOAB - (mother of all bombs).
«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τους ανθρώπους μας, άλλη μια πραγματικά επιτυχημένη αποστολή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαστε πολύ περήφανοι για το στρατό μας».
«Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο και έκαναν τη δουλειά τους ως συνήθως. Τους δώσαμε πλήρη εξουσιοδότηση, αυτό είναι που κάνουν και ειλικρινά γι' αυτό έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Αν κοιτάξετε τι συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων και συγκρίνετε πραγματικά με εκείνα που συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα διαπιστώσετε μια τεράστια διαφορά, τεράστια διαφορά! Διαθέτουμε εξαιρετικούς ηγέτες στο στρατό, έχουμε έναν εξαιρετικό στρατό και είμαστε πολύ περήφανοι γι 'αυτούς και αυτή ήταν άλλη μια πολύ επιτυχημένη αποστολή», δήλωσε ο Τραμπ.
Ποιος ήταν ο στόχος του Τραμπ
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η Deutsche Welle, πρωταρχικός στόχος της βόμβας δεν ήταν το ISIS, αφού οι επιπτώσεις της στην κατάσταση επί του πεδίου στου Αφγανιστάν, δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Η επιχείρηση αυτή εξυπηρετεί περισσότερο το στόχο επίδειξης ισχύος προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας, η οποία εκτιμάται ότι αύριο Μεγάλο Σάββατο θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή με αφορμή τα 105α γενέθλια του αποθανόντος βορειοκορεάτη ηγέτη και ιδρυτή του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Οπως εκτιμά ο Μαρκ Κάνσιαν, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών: «Καταρχήν ήταν μια στρατιωτική, τεχνική απόφαση. Έχετε αυτόν το εξειδικευμένο στόχο, ένα βαθύ τούνελ και διαθέτετε αυτό το όπλο που έχει σχεδιαστεί για επιθέσεις σε τέτοιες σήραγγες. Έτσι νομίζω ότι για το στρατό το θέμα ήταν απλά η επίθεση εναντίον ενός ασυνήθιστου στόχου με ένα εξειδικευμένο όπλο. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Ίσως δευτερεύουσας σημασίας, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Σύροι είδαν τι έγινε, όπως επίσης οι Βορειοκορεάτες και ειδικότερα το ISIS. Το μήνυμα προς αυτούς είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο πολύ μπορεί να κρυφθείτε, δεν έχει σημασία πόσο βαθιά σκάβετε, μπορούμε ακόμα να σας βρούμε».
Εξάλλου, ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον: «Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση».
Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος και τη Βόρεια Κορέα.
Ο ίδιος ο Τραμπ, ερωτώμενος σχετικά απάντησε: «Δεν γνωρίζω εάν στέλνει μήνυμα», προσθέτοντας ότι «η Βόρεια Κορέα συνιστά πρόβλημα. Και το πρόβλημα θα λυθεί».