Ο Daniel Knorr είναι καλλιτέχνης που ζει στο Βερολίνο και συμμετέχει στην έκθεση μοντέρνας τέχνης Documenta 14 στην Αθήνα, δημιουργεί αίσθηση με το έργο του.
Ενσωματώνει σε βιβλίο, με τη βοήθεια πρέσας τριών τόννων, σκουπίδια που έχει βρει στους δρόμους της Αθήνας και έχει από πριν επιλέξει ,από ένα σωρό, φιλότεχνος, που θέλει να το αγοράσει.
Η ιδέα του έργου του παραπέμπει σύμφωνα με τα λεγόμενα του σε μία μεταμοντέρνα αρχαιολογία.
Ενα βιβλίο με πεταμένα υλικά που περισυνέλεξε από τους δρόμους της Αθήνας ο ρουμανικής καταγωγής καλλιτέχνης, τιτλοφορείται «The Αrtist Book» και το κατασκευάζει σε περιορισμένα αντίτυπα στο Ωδείο Αθηνών.
Κάθε επισκέπτης και πιθανός πελάτης του «Βιβλίου του καλλιτέχνη» διαλέγει αντικείμενα από την τεράστια στοίβα αντικειμένων που έχει στηθεί στο αίθριο του υπογείου όπως πλαστικά καλύμματα από κινητά, βεντάλιες, κονκάρδες, ψεύτικα κοσμήματα, λούτρινα αρκουδάκια ως και παιδικές ζωγραφικές της δεκαετίας του ‘30.
Ο Knorr τοποθετεί τα επιλεγμένα από τον πελάτη αντικείμενα ανάμεσα στις λευκές σελίδες ενός βιβλίου διαστάσεων 16Χ23 εκ., τα περνά από μια υδραυλική πρέσα κι έτοιμο το βιβλίο, υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη.
Το βιβλίο κοστίζει 70 ευρώ «είναι όμως ένα έργο τέχνης» υπερασπίζεται τη δουλειά του ο Daniel Knorr και για καλό σκοπό, αφού, όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις εισπράξεις αγοράζει καύσιμη ύλη για το έργο του στο Κάσελ.
«Στη Γερμανία το βιβλίο μου κοστίζει 100 ευρώ γιατί είναι πιο ακριβή από την Αθήνα», συμπληρώνει χαμογελώντας.
«Η ιδέα του έργου στην Αθήνα με τα συλλεκτικά βιβλία έχει να κάνει περισσότερο με τη βιομηχανία της τέχνης» σχολιάζει. «Στο Κάσελ, το έργο μου με τον λευκό καπνό συμβολίζει την κατανάλωση και τις σκοτεινές μέρες της γερμανικής κοινωνίας με το κάψιμο των απαγορευμένων βιβλίων από τους ναζί, όπως συνέβη εκεί, στην αυλή του κτιρίου και σε άλλα μέρη της Γερμανίας».