Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ετοιμάζεται γι’ άλλη μια πυρηνική δοκιμή αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να πιέσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και το βαλλιστικό της πρόγραμμα.
H ομάδα αναλυτών 38 Νorth που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri είναι έτοιμο για το έκτο τεστ της χώρας απ’ το 2006.
(Φωτογραφία: 38 Νorth)
«Δορυφορικές φωτογραφίες στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri της 12ης Απριλίου δείχνουν συνεχιζόμενη δραστηριότητα στη Βόρεια Είσοδο και νέες δραστηριότητες στη κύρια διοικητική περιοχή και λίγα μέλη προσωπικού γύρω απ’ το Κέντρο Διοίκησης του πεδίου», ανέφερε.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, ωστόσο, διαφωνούν ότι επίκειται πυρηνική δοκιμή. «Δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα μέχρι στιγμής», είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ρο Τζάε-τσουν.
Η πιθανότητα να αψηφήσει γι’ άλλη μια φορά την διεθνή κοινότητα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύθηκε απ’ τη στιγμή που η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος καθώς προσπαθεί να τελειοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Β. Κορέα: «ετοιμαστείτε για μεγάλο και σημαντικό γεγονός»
Οι βορειοκορεάτικες Αρχές ενημέρωσαν χθες τους ξένους δημοσιογράφους που επισκέπτονται τη χώρα, προσκεκλημένοι για την κάλυψη της εθνικής εορτής της, να ετοιμαστούν για ένα «μεγάλο και σημαντικό γεγονός» που θα λάβει χώρα σήμερα, Πέμπτη. Περίπου 200 δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων και από ΗΠΑ και Ιαπωνία, βρίσκονται στην Πιονγιάνγκ για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ το Σάββατο.
Παρά τις φήμες ότι το «μεγάλο» γεγονός μπορεί να σχετίζεται με εκτόξευση πυραύλου ή πυρηνική δοκιμή, οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στα εγκαίνια ενός οικοδομικού συμπλέγματος με ουρανοξύστες στην Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη στην εκδήλωση, αλλά δεν μίλησε.
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να «γιορτάσει» την επέτειο του Σαββάτου -σημαντική μέρα στο καλεντάρι της χώρας, γνωστή και ως «Ημέρα του Ήλιου» εκεί- με μια πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή.
Η επίσκεψη των ξένων δημοσιογράφων συμπίπτει με την κλιμάκωση των εντάσεων μετά την αποστολή από τις ΗΠΑ αεροπλανοφόρου και πολεμικών πλοίων προς την κορεατική χερσόνησο, σε μια κίνηση που πολλοί ερμηνεύουν ως σαφή προειδοποίηση προς το καθεστώς να αποφύγει νέες προκλήσεις.
Νέες απειλές Τραμπ
Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και τα πολεμικά σκάφη συνοδείας πλέουν βόρεια της Σιγκαπούρης αυτή τη στιγμή και ετοιμάζονται για κοινές ασκήσεις με σκάφη του Ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού εν πλω προς την κορεατική χερσόνησο.
Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ειδικό αεροσκάφος στην Οκινάουα της Ιαπωνίας για να παρακολουθεί τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων απ’ τη Βόρεια Κορέα .
Μια πυρηνική δοκιμή θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής προς τον Τραμπ, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευθετήσουν μόνες τους τη βορειοκορεατική απειλή αν δεν βοηθήσει η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χειριστεί την κρίση της Βόρειας Κορέας χωρίς την Κίνα, εάν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.
Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα και συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά χθες το βράδυ.
«Ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει το σωστό. Κάναμε μια πολύ καλή σύνδεση, νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή χημεία μαζί, νομίζω ότι θέλει να μας βοηθήσει όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Μιλήσαμε για το εμπόριο, μιλήσαμε για πολλά, και είπα ότι ο τρόπος που θα επιτύχεις μια καλή εμπορική συμφωνία είναι αν μας βοηθήσεις με τη Βόρεια Κορέα, σε διαφορετική περίπτωση θα το χειριστούμε μόνοι μας, κι αυτό θα είναι εντάξει, αλλά το ότι θα το χειριστούμε μόνοι μας σημαίνει ότι θα δράσουμε από κοινού με πολλές άλλες χώρες».
Μια πυρηνική δοκιμή, σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων, μπορεί να δώσει μια σαφέστερη ιδέα στους ειδικούς ως προς το πόσο απέχει ακόμη η Βόρεια Κορέα απ’ το να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.
Αυστραλός υπουργός: «μέσα σε μια διετία» θα μπορούν να μας πλήξουν βορειοκορεατικοί πύραυλοι
Ο Αυστραλός υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Κρίστοφερ Πάιν, είπε σήμερα ότι η Πιονγιάνγκ αναπτύσσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή και «μέσα σε μια διετία» θα μπορεί να πλήξει τη χώρα του και τις ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αυστραλία, Τζέιμς Καρούζο, σε τοπική εφημερίδα ότι υπάρχει «έντονη ανησυχία» πως η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να πλήξει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και την Αυστραλία με πυρηνικούς πυραύλους εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.
Κι ενώ η Ουάσιγκτον απειλεί με προληπτικά χτυπήματα την Πιονγιάνγκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε θεωρεί, όπως είπε στη βουλή της χώρας του, ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν πρώτα να έλθουν σε συνεννόηση με τη Σεούλ.
Οι πιθανότητες ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας θεωρείται ότι έχουν αυξηθεί μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Συρίας, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον επέρριψε στη Δαμασκό.
Νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ ετοιμάζει η Ουάσιγκτον
Πάντως, παρά την αποστολή της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνει το βάρος της στρατηγικής της στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδεχτεί μια προκαταρκτική κι ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, να σχεδιάσουν ένα διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
«Υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι ανώνυμα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε γενικότερο επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.