Είναι υψηλά τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανασφάλιστη εργασία και μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο;
Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προδικαστικό αίτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σερρών, στο οποίο προσέφυγε εταιρία.
Οι υπεύθυνοι της, βαρύνονται με πρόστιμα ύψους 21.601 ευρώ για δύο απασχολούμενους που δεν ήταν ασφαλισμένοι, με την εταιρία να αντιδρά, προσφεύγοντας στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική και παράνομη απόφαση επιβολής προστίμου.
Ειδικότερα, σε εταιρεία της Μακεδονίας, κατόπιν ελέγχου επιβλήθηκε πρόστιμο (δελτίο ελέγχου πράξης επιβολής προστίμου) ύψους 21.601 ευρώ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς: 1) κατά τους ισχυρισμούς των ελεγκτών δυο εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν ήταν καταγεγραμμένοι στον πίνακα προσωπικού (δηλαδή δεν ήταν ασφαλισμένοι) και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 10.550 ευρώ για τον καθένα από τους δύο αδήλωτους εργαζόμενους και 2) για μη τήρηση πίνακα προσωπικού 500 ευρώ.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι ο νόμος και η υπουργική απόφαση που προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, καθώς είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το αδίκημα και πως όφειλε η διοίκηση να τους καλέσει σε ακρόαση πριν από την επιβολή των προστίμων.
Ως προς τα πραγματικά περιστατικά η εταιρία υποστηρίζει ότι ο ένας από τους αδήλωτους εργαζόμενους ηλικίας 65 ετών με κινητικά προβλήματα δεν εργαζόταν στην επιχείρηση αλλά ήταν πελάτης, ενώ ο δεύτερος εργαζόταν στο παρελθόν στην εταιρία...
Τον τελικό λόγο θα έχει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.