Ο πλανήτης Αρης... αγοράζεται 500 δολάρια το κιλό και πωλείται 700.000 - iefimerida.gr

Ο πλανήτης Αρης... αγοράζεται 500 δολάρια το κιλό και πωλείται 700.000

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανείς δεν γνωρίζει που κατέληξαν τα πρώτα κομμάτια του πλανήτη Αρη που έπεσαν -εν είδει μετεωρίτη- στη Γη το 1815 στο Παρίσι. Γνωρίζουμε όμως που βρίσκονται και κυρίως πόσο πωλείται ο... πλανήτης Αρης το 2012.

Οι μετεωρίτες συνολικού βάρους 7 κιλών που έπεσαν τον περασμένο Ιούνιο στο Μαρόκο, στη Σαχάρα, πωλούνται στο εμπόριο προς περίπου 20.000 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή περίπου 705.000 δολάρια το κιλό (1 κιλό=35,27 ουγγιές). Βεβαίως οι νομάδες που τους ανακάλυψαν τους έχουν πουλήσει αρχικά προς 500 δολάρια το κιλό, ή μισό δολάριο το γραμμάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», ο Κρις Χερντ, ειδικός στους μετεωρίτες στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτας στον Καναδά, είναι ένας από τους τυχερούς που αγόρασε κομμάτι αρειανού μετεωρίτη. Του το πούλησε έμπορος ονόματι Ντάριλ Πιτ ο οποίος ανέφερε πως, παρά την υψηλή τιμή που διαθέτει τα τμήματα μετεωριτών που περιήλθαν στην κατοχή του, το απόθεμά του κοντεύει ήδη να εξαντληθεί.

Ο καναδός επιστήμονας, που ανήκει σε διεθνή επιτροπή (International Society for Meteoritics and Planetary Science) η οποία πιστοποίησε την προέλευση των μετεωριτών, είπε ότι οι μετεωρίτες ανήκουν σε όποιον τους βρει και πως όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει τμήματά τους από εμπόρους στους οποίους καταλήγουν.
Γεγονός είναι ότι αρκετό καιρό προτού πιστοποιηθεί η προέλευση των μετεωριτών που έπεσαν στη Βόρεια Αφρική, πολλά πανεπιστήμια, μουσεία αλλά και επιστήμονες της NASA προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα μικρό δείγμα από τον πολύτιμο διαστημικό επισκέπτη.

Η αξία τους είναι πολλαπλάσια από το βάρος τους σε χρυσάφι, επειδή κανένα διαστημικό όχημα που έχει σταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη δεν έχει επιστρέψει στη Γη με δείγματα του εδάφους του.
Είναι η πέμπτη φορά, από το 1815 στη Γαλλία, όπου εξακριβώνεται με χημική ανάλυση η πτώση μετεωριτών από τον Αρη στη Γη. Πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει περίπου κάθε 50 χρόνια.
Συνέβη ξανά το 1865 στην Ινδία, το 1911 στην Αίγυπτο, το 1962 στη Νιγηρία και το περασμένο καλοκαίρι στο Μαρόκο.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια κάποιο μεγάλο ουράνιο σώμα προσέκρουσε στον Αρη με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος πετρωμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη να εκτοξευτεί στο Διάστημα και έκτοτε να περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα.
Υστερα από μεγάλο ταξίδι, ορισμένα από τα πετρώματα αυτά εισήλθαν στη γήινη ατμόσφαιρα και διασπάστηκαν σε μικρότερα. Μετεωρίτες από τον Αρη έπεσαν στη Γη και στο απώτερο παρελθόν και τέτοιοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην Ανταρκτική ή σε ερήμους. Καθώς έχουν μείνει αιώνες στο γήινο έδαφος, έχουν εγκλιματιστεί, σύμφωνα με ειδικούς, στις συνθήκες του πλανήτη μας, γι' αυτό και πάνω τους μπορεί να βρεθεί κάποιο μικρόβιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»Οι μετεωρίτες έχουν βαθύ σκούρο χρώμα και μοιάζουν με κάποια είδη γήινων πετρωμάτων. Αν τέτοια θραύσματα έπεφταν στη μαύρη παραλία της Σαντορίνης, κανένας δεν θα καταλάβαινε ότι πρόκειται για μετεωρίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ