Για τις περιφέρειές τους ενόψει Πάσχα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν οι βουλευτές -μετά και τη συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια για την εξεταστική στην υγεία- με τα μέτρα της συμφωνίας να βρίσκονται προ των πυλών.
Οι «153» καλούνται να πιουν άλλο ένα πικρό ποτήρι μνημονιακών μέτρων που θα επιβαρύνεται χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Οι συντάξεις θα μειωθούν από το 2019 και η μείωση στο αφορολόγητο θα έρθει το 2020.
Έτσι, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται ήδη ενστάσεις, τις οποίες αποτύπωσαν ενορχηστρωμένα και με κείμενό τους 12 μέλη της τάσης των «53» (μεταξύ αυτών υπέγραψαν και οι πρώην υπουργοί Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας) όπως και ο Νίκος Φίλης. Τα εν λόγω στελέχη τονίζουν την ανάγκη για αριστερή στροφή προκειμένου να επουλώσουν- όπως λένε- τις πληγές και να ξαναπιάσει το κόμμα το νήμα με την κοινωνία.
Το Μαξίμου υποβαθμίζει το θέμα
Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί πραγματικά για τα παραπάνω και μάλλον επιχειρεί να…υποβαθμίσει τις εν λόγω διαφοροποιήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν αυτός που μίλησε για «κάποιες διαφοροποιήσεις από πολιτικά στελέχη στο πλαίσιο ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου» και παρέπεμψε στις στις συλλογικές αποφάσεις που δεσμεύουν τους πάντες.
Επ’ αυτού άλλωστε, πέταξε το μπαλάκι στους ίδιους λέγοντας ότι «το σύνολο των πολιτικών στελεχών έχουν δημόσια πει ότι δεσμεύονται από τα όργανα του κόμματος».
«Σημαντικό ότι μέτρα-αντίμετρα θα έρθουν με το χρέος» λένε οι βουλευτές
Το αφήγημα τέλος για “ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα” καθώς και η προσδοκία για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο βασικά επιχειρήματα για να στηρίξουν οι βουλευτές μέτρα και αντίμετρα, όποτε έρθουν προς ψήφιση στη βουλή.
Καθόλου τυχαία άλλωστε βουλευτής της περιφέρειας εστιάζει στο ότι «η συμφωνία και τα μέτρα-αντίμετρα θα έρθουν μαζί με το χρέος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις προοπτικές στο σύνολο της οικονομίας.