Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες]

Φωτογραφία: AP/ Ahn Young-joon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πράξεις και τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχία, που εξαπλώνεται στη Νότια Κορέα, για «προειδοποιητικό» στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Αυτό που φοβούνται είναι ότι μπορεί η διοίκηση Τραμπ να «απαντήσει» στα μηνύματα πυρηνικής επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας με ένα στρατιωτικό χτύπημα. Μία φημολογία που έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα στη Νότια Κορέα, όπως γράφουν οι New York Times.

Η ανησυχία αυτή τροφοδοτείται από την προθυμία του Αμερικανού προέδρου να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα, όπως έδειξε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, η μετακίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων κοντά στη χερσόνησο της Κορέας, αλλά και το γεγονός ότι ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με την Κίνα, καθώς θεωρεί ότι είναι απρόθυμη να πιέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Και ο Αμερικανός πρόεδρος ενέτεινε περισσότερο το αίσθημα ανησυχίας, γράφοντας στο Twitter την Τρίτη «Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας για μπελάδες. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, αυτό θα είναι υπέροχο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς εκείνους». Ολα αυτά, ενώ ΗΠΑ και Ν. Κορέα κάνουν κοινή στρατιωτική άσκηση, στην πόλη Πόχανγκ.

North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οταν ρωτήθηκε για το tweet του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στείλει μια «σαφή προειδοποίηση» στη Βόρεια Κορέα ότι δεν θα ανεχτεί συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά δεν πρόκειται να ενημερώσει εκ των προτέρων για τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Η φημολογία και ο φόβος για πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ είναι τόσο έντονη, που η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες της την Τρίτη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι μία τέτοια επίθεση δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αν και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα έκαναν ποτέ επίθεση στη Βόρεια Κορέα χωρίς πρώτα να συμβουλευθούν την κυβέρνησή τους, τα γεγονότα έχουν αναβιώσει τους φόβους για μία τέτοια πιθανότητα, γράφουν οι New York Times.

«Οι ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβει μέτρα χωρίς να μας συμβουλευτεί», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. «Οι πολίτες μας δεν πρέπει να ξεγελιούνται από αβάσιμες φήμες που διαδίδονται στο διαδίκτυο», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ομως, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Μουν Τζάε-ιν, προειδοποίησε στο Facebook για την πιθανότητα ενός μονομερούς προληπτικού χτυπήματος των ΗΠΑ. «Η ασφάλεια της Νότιας Κορέας είναι το ίδιο σημαντική με εκείνη των ΗΠΑ. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει προληπτική επίθεση χωρίς τη συγκατάθεση της Νότιας Κορέας. Οι γειτονικές χώρες εκμεταλλεύονται την απουσία προέδρου στη Νότια Κορέα και προσπαθούν να μας αποκλείσουν και να χειριστούν ζητήματα της χερσονήσου σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη», έγραψε.

Αν και γενικότερα οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν τις ΗΠΑ τον σημαντικότερο σύμμαχό τους, στην προσπάθεια αποθάρρυνσης της Βόρειας Κορέας, παραμένουν βαθιά ανήσυχοι ότι οι όποιες αμερικανικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις ή ακόμη και να αναζωπυρώσουν τον πόλεμο, γράφουν οι New York Times.

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα μαζί θα κέρδιζαν τον όποιο πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα, αλλά πολλοί φοβούνται την καταστροφή της χώρας τους, ιδιαίτερα της Σεούλ. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραύλων της Βόρειας Κορέας, που είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά που περιορίζουν τις ΗΠΑ, σε μία ενδεχόμενη προληπτική επίθεση ενάντια στη Βόρεια Κορέα, χωρίς να αναμένεται μεγάλα αντίποινα. Η Β. Κορέα έχει σε τούνελ τον σημαντικότερο εξοπλισμό της και παραμένει αβέβαιο αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα τα έχει εντοπίσει. Επίσης, 200.000 Αμερικανοί πολίτες και 28.500 στρατιώτες ζουν στη Νότια Κορέα, σε περιοχές που μπορεί να είναι ανάμεσα στους πρώτους στόχους των όποιων αντιποίνων της Βόρειας Κορέας.

Την Τρίτη, η καθεστωτική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας, Rodong Sinmun, έγραψε ότι αν οι ΗΠΑ επιχειρούσαν ένα προληπτικό χτύπημα «θα ήταν τόσο ηλίθιες σαν να έβαζαν τον ίδιο τον λαιμό τους στη λαιμητόμο».

Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ο Τραμπ τρομάζει τους Νοτιοκορεάτες -Φοβούνται ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ