Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη» - iefimerida.gr

Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη»

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως η αγοροπωλησία ανθρώπων αποτελεί πλέον μια εντελώς διαδεδομένη πρακτική στην Λιβύη.

Κάποιοι επιζώντες ανέφεραν στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πως πολλοί μετανάστες της Δυτικής Αφρικής αγοράζονται και πουλιούνται δημοσίως σε μοντέρνα σκλαβοπάζαρα που λαμβάνουν χώρα στην Λιβύη.

Η Υπηρεσία με την σειρά της εντείνει τις προσπάθειες να τους βοηθήσει, μεταφέροντας τους πίσω στην χώρα τους.

Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη» | iefimerida.gr 0

Ήταν ήδη γνωστό πως πολλοί άνθρωποι που περνούν από την Λιβύη πέφτουν θύματα εμπορίας, βίας, εκβιασμών και δουλείας, αλλά οι νέες μαρτυρίες στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υποδεικνύει μια κατάσταση όπου η εμπορία ανθρώπων θεωρείται πλέον τόσο κανονική ώστε να γίνονται ακόμη και σε δημόσιο χώρο.

«Οι τελευταίες αναφορές «σκλαβοπάζαρων» για τους μετανάστες έρχονται να προστεθούν σε μια τεράστια λίστα αισχών που διαπράττονται στην Λιβύη» δήλωσε ο Mohammed Abdiker, που είναι επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι φριχτή. Όσο πιο βαθιά διυσδύει ο Οργανισμός μας μέσα στην Λιβύη, τόσο καταλαβαίνουμε πως η χώρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κοιλάδα δακρύων για όλους τους μετανάστες».

Η Βορειοαφρικανική χώρα είναι ένα καίριο σημείο εξόδου για τους μετανάστες της Αφρικής που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο και να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη» | iefimerida.gr 1

Αλλά από τότε που ο αυταρχικός ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, έπεσε από την εξουσία, η χώρα έχει κυλήσει σε ένα βίαιο χάος όπου οι μετανάστες με λίγα μετρητά και χωρίς χαρτιά είναι τα πιο συνηθισμένα εξιλαστήρια θύματα.

Ένας 34χρονος Σενεγαλέζος είπε πως πως οδηγήθηκε σε μια ανοιχτή πεδιάδα στην πόλη Σάμπα στο νότιο μέρος της Λιβύης, αφού είχαν διασχίσει την έρημο από τον Νίγηρα με ένα λεωφορείο που είχαν οργανώσει κάποιοι λαθρέμποροι.

Οι επιβάτες του λεωφορείου είχαν πληρώσει ώστε να μεταβιβαστούν στην ακτή, όπου και σκόπευαν να μπουν σε κάποιο πλοίο για να πάνε στην Ευρώπη, αλλά ο οδηγός ξαφνικά είπε πως οι άνθρωποι που διαμεσολαβούσαν δεν τον πλήρωσαν εγκαίρως και με αυτήν την αφορμή αποφάσισε να πουλήσει όλους τους επιβάτες.

«Οι άνθρωποι που επενέβαιναν στο λεωφορείο μεταφέρθηκαν σε ένα μέρος όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει το σκλαβοπάζαρο. Υπήρχαν κάποιοι ντόπιοι -ο Σενεγαλέζος τους περιέγραψε ως Άραβες- που αγόραζαν μετανάστες από την Αφρική» είπε η Livia Manante, μια γυναίκα που δουλεύει για τον Οργανισμό και βοηθάει τους ανθρώπους από τον Νίγηρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη» | iefimerida.gr 2

Αυτή άκουσε και την μαρτυρία του επιζώντα Σενεγαλέζου, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από την Λιβύη νωρίτερα τον μήνα, και ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες που συνάντησε του μίλησαν για παρόμοιες ιστορίες και επιβεβαίωσαν την αυξητική τάση των σκλαβοπάζαρων στην Λιβύη.

«Πολλοί ακόμα μετανάστες επιβεβαίωσαν την ιστορία του, περιγράφοντας διάφορων ειδών σκλαβοπάζαρα αλλά και κάποιες ιδιωτικές φυλακές σε όλα τα μέρη της χώρας» δήλωσε η Manente. «Οι άνθρωποι του Οργανισμού στην Ιταλία επιβεβαίωσαν πως αυτή η ιστορία είναι παρόμοια με αυτές που ακούνε καθημερινά από μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ολοένα και πιο πολλές αποδείξεις ότι αυτές οι αναφορές είναι αληθινές».

Αφότου πωλήθηκε, ο Σενεγαλέζος μετανάστης μεταφέρθηκε σε μια αυτοσχέδια φυλακή, από τις πολλές που έχουν αναφερθεί στην Λιβύη. Αυτοί που κρατούνται, αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται καθόλου ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, λαμβάνοντας κάποια πενιχρή ανταμοιβή. Επίσης, συχνό φαινόμενο αποτελεί οι απαγωγείς να καλούν τις οικογένειες των θυμάτων για να ζητήσουν λύτρα.

Στην περίπτωση του Σενεγαλέζου, οι απαγωγείς του ζήτησαν 380 δολάρια και όταν αυτός πωλήθηκε, μεταφέρθηκε σε μια μεγαλύτερη φυλακή όπου και το ποσό διπλασιάστηκε χωρίς να του δοθεί καμία εξήγηση.

Όσο για τους ανθρώπους που έμεινα για μεγάλο διάστημα χωρίς να πληρώσουν τα λύτρα, τελικά εκτελέσθηκαν, είπε ο ίδιος. Μάλιστα, αναφέρεται πως πολλοί από τους κρατούμενους πεθαίνουν λόγω πείνας ή επιδημιών, καθώς οι συνθήκες κράτησης είναι κάκιστες, αλλά τα νούμερα δεν πέφτουν ποτέ.

«Αν τα νούμερα των μεταναστών πέσουν, λόγω θανάτων ή επειδή κάποιοι πληρώνουν τα λύτρα, οι απαγωγείς θα πάνε στην αγορά για να τους αντικαταστήσουν» δήλωσε η Manente.

Μετανάστες της Δυτικής Αφρικής «πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα στην Λιβύη» | iefimerida.gr 3

Η οικογένεια του Σενεγαλέζου όταν έμαθε τα νέα του τρομοκρατήθηκε και άρχισε να μαζεύει δάνεια. Ο ίδιος μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και κάποιες άλλες τοπικές γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο οπότε οι άνθρωποι που τον κρατούσαν φυλακισμένο τον χρησιμοποιούσαν ως μεταφραστή.

Πολλοί ακόμα μετανάστες φύγαν από την Λιβύη διηγούμενοι παρόμοιες ιστορίες, είπε ο Giuseppe Loprete και συμπλήρωσε «είναι ολοφάνερο ότι όλοι τους ένοιωσαν πως χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι».

Το γραφείο του Loprete έχει οργανώσει τον επαναπατρισμό περίπου 1500 ανθρώπων στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους- δηλαδή τον ίδιο ακριβώς αριθμό που σημειώθηκε για όλο το 2015. Ο ίδιος φοβάται ότι φρικιαστικές ιστορίες σαν και αυτές αναμένονται να διατηρηθούν για κάποιο καιρό.

«Έχουμε τώρα περισσότερους μετανάστες που έρχονται πίσω από την Λιβύη, επομένως αυτός είναι ο λόγος που όλες αυτές οι ιστορίες βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια» δήλωσε και έπειτα πρόσθεσε πως «οι συνθήκες χειροτερεύουν στην Λιβύη όποτε πιστεύω ότι θα δούμε ανάλογες ιστορίες μέσα στους επόμενους μήνες».

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης προσπαθεί να διαδώσει την πραγματικότητα της κατάστασης και να προειδοποιήσει τους ανθρώπους της Δυτικής Αφρικής για τις φρίκες που ελλοχεύουν στο ταξίδι που πολλοί από αυτούς επιχειρούν να κάνουν.

Παρόλο που οι περισσότεροι μετανάστες ξέρουν ότι το ταξίδι τους για την Ευρώπη εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου, πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερους κινδύνους στην Λιβύη πριν ακόμα φτάσουν στην ακτή.

«Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι πιο αξιόπιστοι αγγελιοφόροι είναι οι μετανάστες που γυρνάνε σπίτια τους με την βοήθεια της οργάνωσης» είπε ο εκπρόσωπος Leonard Doyle και συμπλήρωσε: «πολύ συχνά είναι πνευματικά σπασμένοι και κακοποιημένοι. Οι φωνές τους έχουν το μεγαλύτερο βάρος από το καθετί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ