Επίσημα, ο Νικολά Σαρκοζί είναι εκτός πολιτικής σκηνής. Αλλά το Politico αναλύει πώς ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ποντάρει στη συντριβή του Φρανσουά Φιγιόν, σχεδιάζοντας την επιστροφή του, είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως υποψήφιος πρόεδρος.
Επειτα από μήνες σιωπής, ο Σαρκοζί θυμήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι ώρα να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του κόμματός του, τον δικό του πρώην πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.
Ομως, λίγα ηγετικά στελέχη των συντηρητικών της Γαλλίας πιστεύουν ότι ήταν ειλικρινής η στήριξη, γράφει το Politico. Αυτές τις ημέρες, στο αρχηγείο των Ρεπουμπλικανών συζητιέται περισσότερο για το αν ο πρώην πρόεδρος ετοιμάζεται για μία ακόμη επιστροφή στην πολιτική, μετά την ήττα του Φιγιόν την οποία θεωρεί βέβαιη.
Μάλιστα, ένας σύμμαχος του Φιγιόν σχολίασε ότι η καθυστερημένη υποστήριξη έμοιαζε με «το φιλί του θανάτου». Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο Σαρκοζί ποντάρει ανοιχτά στην εκλογική συντριβή του Φιγιόν. Είτε αυτό ισχύει, είτε όχι, η άποψη που εδραιώνεται στους Ρεπουμπλικανούς είναι πως ο Σαρκοζί θέλει να κάνει ένα ακόμη comeback.
Οταν έχασε στις προκριματικές εκλογές, τον Δεκέμβριο, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, για δεύτερη φορά. Το είχε ανακοινώσει και μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ, στις προεδρικές εκλογές του 2012. Τώρα, το ερώτημα για τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών είναι αν θα επιστρέψει σύντομα πιθανόν ως ηγέτης και- ποιος ξέρει- ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Πώς θα τον βοηθήσει η ήττα Φιγιόν
«Η ιδέα του Σαρκοζί είναι ότι η ήττα του Φιγιόν θα απογοητεύσει το εκλογικό σώμα των συντηρητικών, που δικαίως σκέφτηκαν ότι αυτές ήταν εκλογές που δεν θα έχαναν οι Ρεπουμπλικανοί», δήλωσε στο Politico πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος του Φιγιόν, ο οποίος εγκατέλειψε την καμπάνια του όταν ο υποψήφιος δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αποσυρθεί σε περίπτωση που ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος του. «Ο υπολογισμός του Σαρκοζί είναι ότι στη συνέχεια θα οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και ότι η απογοητευμένη βάση των συντηρητικών θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.
Αν οι Ρεπουμπλικανοί αποκτήσουν τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, τότε θα κυβερνούν de facto τη Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος τον Μάιο, σημειώνει το Politico. Με το σενάριο της λεγόμενης «συγκατοίκησης», θα υπάρχει ένας διακοσμητικός πρόεδρος- το φαβορί στις δημοσκοπήσεις είναι ο Εμάνουελ Μακρόν- που θα πλαισιώνεται από έναν πρωθυπουργό από το συντηρητικό κόμμα, ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόσει το σύστημα των Ρεπουμπλικανών.
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της επιστροφής, ο πρώην πρόεδρος μπορεί τότε είτε να προσπαθήσει να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, είτε θα αφήσει κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του να κάνει τη σκληρή δουλειά ενώ θα κινεί τα νήματα και θα επικεντρωθεί για μία ακόμη προεδρική υποψηφιότητα, έπειτα από πέντε χρόνια.
Εως τώρα, σημειώνει το Politico, ο Σαρκοζί δεν έχει δηλώσει αν θα διεκδικήσει θέση στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο και επίσημα παραμένει εκτός πολιτικής. «Ομως, ο ρόλος που έπαιξε πριν από ένα μήνα, το ''σαββατοκύριακο των μεγάλων μαχαιριών'', όταν ο Φιγιόν σκεφτόταν σοβαρά να αποσυρθεί ενώ ο Ζιπέ σκεφτόταν σοβαρά να τον αντικαταστήσει, θύμισε στα στελέχη των Ρεπουμπλικανών πόσο πρόθυμος είναι ο Σαρκοζί για μία πολιτική επιστροφή και δικαίωση», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Εκείνο το σαββατοκύριακο, στις 5-6 Μαρτίου, καθώς ο Φιγιόν σκεφτόταν για πρώτη φορά αν έπρεπε να αποσυρθεί, ο Σαρκοζί έπαιξε βασικό ρόλο διαπραγματευόμενος με τα στρατόπεδα τόσο του Φιγιόν όσο και του Ζιπέ, για να βρει μία λύση στην κρίση. Δειλιάζοντας απέναντι στους όρους που έθεσε ο Σαρκοζί, ο Ζιπέ αποφάσισε να μην προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον Φιγιόν, είπε στενός συνεργάτης του στο Politico.
«Σε αντάλλαγμα για τη στήριξή του, ο Σαρκοζί ήθελε από τον Ζιπέ να πάρει τους δικούς του στην ομάδα, να τους υποσχεθεί κυβερνητικές θέσεις και επέμεινε ότι έπρεπε να κάνει προεκλογική καμπάνια λίγο πολύ πάνω στην πλατφόρμα του Φιγιόν. Ο Ζιπέ δίστασε», είπε η ίδια πηγή.
Τα εμπόδια
Ομως, ανεξάρτητα από την πιθανή ήττα του Φιγιόν, είναι άγνωστο το αν οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ξανά τον Σαρκοζί, έπειτα από την επιστροφή του το 2014, που δεν εντυπωσίασε, σχολιάζει το Politico. «Ολο το χάος των προκριματικών εκλογών ήταν δική του ευθύνη, καθώς απέτυχε να ενώσει το κόμμα μετά την επιστροφή του», σχολίασε ο πρώην συνεργάτης του Φιγιόν.
Το δεύτερο ερώτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το κατά πόσο μπορούν να ελπίζουν οι Ρεπουμπλικανοί ότι θα εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο. Οι ψηφοφόροι δεν θα θέλουν το σενάριο της «συγκατοίκησης» μόλις έξι εβδομάδες μετά την εκλογή νέου προέδρου και θα σιγουρευτούν ότι εκείνος θα είναι που θα κυβερνά.
Το άλλο εμπόδιο για την επιστροφή του Σαρκοζί είναι πως ακόμη κι αν η Μαρίν Λεπέν δεν κερδίσει την προεδρία, το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να καταλήξει με αρκετούς βουλευτές ώστε να δυσκολέψει τη δεξιά να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Αλλά, όπως είπε ο συνεργάτης του Φιγιόν «αυτά δεν είναι εμπόδια που θα αποθάρρυναν τον Σαρκοζί. Θυμηθείτε ότι θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει στο επίκεντρο».