Κοινό μέτωπο κατά του προστατευτισμού που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο επιβεβαίωσαν η Ανγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ όπως και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έστειλαν σαφές μήνυμα ανησυχίας για τα μηνύματα οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί ο Ντραμπ.
Oι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομικών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υποσχέθηκαν να δώσουν μάχη εναντίον του προστατευτισμού κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ διατρανώνει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».
«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα» υπογραμμίζουν οι επικεφαλής σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο
Πρόκειται για την Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, τον Ρομπέρτο Αζεβέντο για τον ΠΟΕ και τον Άνχελ Γκουρία για τον ΟΟΣΑ.
Το κείμενο υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκι Ράιντερ, που συμμετείχαν στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιμ Γιόνγκ-κιμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.
Καμία αναφορά στην Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κάποιο σχετικό ερώτημα.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το θέμα του ελληνικού χρέους και η προσπάθεια συμβιβασμού Γερμανίας-ΔΝΤ για το θέμα, να τέθηκαν στο τετ α τετ που είχαν οι κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ.