Παγκόσμιος «τηλεμαραθώνιος» για το ελληνικό PSI - iefimerida.gr

Παγκόσμιος «τηλεμαραθώνιος» για το ελληνικό PSI

Παγκόσμιος «τηλεμαραθώνιος» για το ελληνικό PSI το μεσημέρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε καθοριστική καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (PSI) καθώς έχει προγραμματιστεί για σήμερα μια παγκόσμια τηλεδιάσκεψη στην οποία θα μετάσχουν τράπεζες και οργανισμοί που έχουν ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το BHMA, στην τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θα ενημερωθούν για τους όρους της συμφωνίας που βρίσκεται προ των πυλών με την Ελλάδα για το κούρεμα του χρέους. Η τηλεδιάσκεψη επισήμως θα διαρκέσει δύο ώρες αλλά δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μαραθώνια συνεδρίαση εξ αποστάσεως καθώς οι ιδιώτες πιστωτές θα θελήσουν να μάθουν τα πάντα για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που, όπως έγραψε χτες το iefimerida.gr, θα τους οδηγήσει σε απώλειες αρκετά πάνω από το 50% που θα είναι το ονομαστικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Μετά το τέλος της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης, είναι πιθανό να μάθουμε αν οι ιδιώτες πιστωτές μας συμφωνούν ή όχι με την πρόταση που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από το ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Χτες εξάλλου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο όπου αναλύθηκαν οι όροι της συμφωνίας για το PSI αλλά και το κυβερνητικό έργο από εδώ και εμπρός, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, για τις τελικές ρυθμίσεις του PSI. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σε ανακοίνωση του το ΙΙF μιλούσε για «πρόοδο» και «παραγωγικές συζητήσεις».

Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα είχε γράψει χτες το iefimerida.gr. Δηλαδή οι ιδιώτες πιστωτές, υπό την απειλή της δια νόμου αναγκαστικής συμμετοχής στο κούρεμα (αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός), φαίνεται πως αποδέχονται τα νέα ομόλογα να έχουν ένα επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο που ζητούσαν αρχικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιτόκιο των κουρεμένων ομολόγων θα είναι κλιμακωτό και θα μεσοσταθμικά θα κινηθεί γύρω στο 4 έως 4,25%. Ειδικότερα, τα παλιά ομόλογα θα ανταλλαγούν με νέα «κουρεμένα» τα οποία θα έχουν διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με την περίοδο λήξης τους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ