Στο Βερολίνο μεταξύ των συζητήσεων για το ελεύθερο εμπόριο και ανοιχτών αγορών μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ θα συζητήσουν - πιθανότατα - και το ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, έχει προσκαλέσει τους κορυφαίους των διεθνών οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων στο Βερολίνο -από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Εικάζεται πως θα υπάρξει και συζήτηση μεταξύ Μέρκελ-Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησής τους, για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που διχάζει κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Ταμείο.
Θα ακολουθήσει τετ α τετ των δύο κυριών και αμέσως μετά η Ανγκελα Μέρκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παραβρεθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ως γνωστόν το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά, θα πάψει να υφίσταται πρόγραμμα, ενώ η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι για να μετάσχει, δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Φωτογραφίες: AP/ Michael Sohn
Τσίπρας από Μαδρίτη: Είναι η ώρα για συνολική, οριστική λύση
Αναφορά στο ελληνικό χρέος έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στη Μαδρίτη.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου.Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.
«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία.Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18. Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος.
Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Βερολίνο: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο διεμήνυσε νωρίτερα πως προέχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.
Για την γερμανική κυβέρνηση δεν επίκεινται, για την ώρα, αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκα φον Τιζενχάουζεν, στο σημερινό μπρίφινγκ
«Στο Eurogroup μόλις αποφασίστηκε με την Ελλάδα, ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε δύο βασικούς τομείς: στον συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό» τόνισε. «Αυτά τα μέτρα πρέπει σύντομα να νομοθετηθούν, αυτή είναι η συμφωνία που ισχύει για μας, η οποία ισχύει για τους εταίρους που ήταν εκεί».
Η εκπρόσωπος προέβη στη διαπίστωση, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρέαζε αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο τωρινός στόχος είναι πρώτα να κάνουμε το οικονομικό σύστημα βιώσιμο, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο ελληνικός προϋπολογισμός να το σηκώσει. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά, αυτό ισχύει».
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Στέφαν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε και για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ ακούει τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ο οποίος είναι ο μόνος που εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup».
Σουλτς: Υπήρξε διέξενη Σόιμπλε-Γκάμπριελ
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, εξέφρασε την άποψη πως μετά το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα. Για να συμβεί όμως αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Όπως επισήμανε, «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο». Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, προς το συμφέρον όλων.
Ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει με αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση, εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώ διέψευσε κάτι τέτοιο, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ.
Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. «Συνεπώς» τόνισε ο κ. Σουλτς, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης και η οποία είναι δεσμευτική για όλα της τα μέλη.» Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα περί απειλής του κ. Γκάμπριελ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Καρφιά κατά Σόιμπλε
Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για το ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, ο Μάρτιν Σούλτς τίνισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον Β. Σόιμπλε και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, «αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.» Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά.
Στη Μάλτα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοινώνει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση. Πάντως, την καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα ο κ. Σουλτς τη χαρακτήρισε ως «λύση της λογικής» εν μέσω του Brexit, της προεδρίας Τραμπ, των εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. «Θα πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη, να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ», ανέφερε ο Μ. Σουλτς.
Το λογοπαίγνιο με τον James Bond και τα ευρωομόλογα
Αυτό προϋποθέτει όμως, επισημαίνει η Deutsche Welle, την ανάπτυξη της εσωτερικής της συνοχής. Τέλος, σε ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει όπως και παλιότερα την αναγκαιότητα των Eurobonds (ευρωομόλογα) ο κ. Σουλτς απάντησε χαριτολογώντας πως το ενδιαφέρον στα Bond(s)... είναι το James. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν τίθεται πλέον θέμα ευρωμολόγων.