Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες]

Φωτογραφίες: ΓτΠ ANDREA BONETTI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, οι εργασίες της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι ηγέτες των χωρών του νότου, προχωρησαν σε ανακοινώσεις, όπου μεταξύ άλλων τάχθηκαν υπέρ της αμερικανικής επίθεσης στη Συρία.

«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο» ανέφεραν χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, λίγο πριν ξεκινήσει η 3η κατά σειρά Σύνοδος, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το μενού του γεύματος που παρέθεσε στους ηγέτες και μια φωτογραφία από το τραπέζι.

Για ορεκτικό, φρέσκια σαλάτα με αγκινάρες και ζαμπόν Ιβηρικής, για κυρίως φιλέτο από λαβράκι με πράσσο και για επιδόρπιο καραμελωμένο τορτίγια με παγωτό βανίλια.

Menú: alcachofas con jamón ibérico, lubina y torrijas, con rioja, un Rías Baixas y Segura Viudas. Homenaje a la gastronomía española #UESur pic.twitter.com/L6KNbjlojg

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Με ανάρτηση του στο Twitter, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Γενική θέση της Αθήνας είναι ότι αυτό το φόρουμ διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, πλέον καθιερώνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος και η τέταρτη ήδη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λευκωσία.

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς το Συριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί επιπλέον ότι η ύπαρξη ενός πλαισίου ειρήνης και σταθερότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σταθερότητας.

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες Συνόδους των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και στις Διακηρύξεις που υιοθετήθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το ζήτημα που αφορά στην κοινωνική Ευρώπη. Και ιδιαίτερα το ζήτημα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της διατήρησης του, σε μια περίοδο μάλιστα που επανέρχεται το εν λόγω ζήτημα με δυναμικό τρόπο στην ατζέντα των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, και το οποίο είχε τεθεί εμφατικά και στην Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρώπης, μετά και τις σχετικές κινήσεις του κ. Τσίπρα.

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε, κινείται στους θεματικούς άξονες: μεταναστευτικό/προσφυγικό (μεταξύ άλλων ενίσχυση των διαδικασιών ασύλου), ασφάλεια, ανάπτυξη και Κοινωνική Ευρώπη με ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, επενδύσεις και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ασφάλεια («η ασφάλεια των πολιτών είναι κύρια προτεραιότητα και εξαρτάται από την ειρήνη και τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορα μας»), Κυπριακό (λύση χωρίς εγγυήσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ), Brexit.

Μαδρίτη: Τι έφαγαν οι ηγέτες στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ