Η Βαλέρια Γκοντάρεβα, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, είχε επάξια κατακτήσει το προσωνύμιο της σκληρής μεταρρυθμίστριας, καθώς ήταν διατεθειμένη να τα βάλει με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ενώ είχε οδηγήσει στο κλείσιμο τις μισές τράπεζες της χώρας.
Ωστόσο, η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία εάν γίνει δεκτή θα ισχύσει από τις 10 Μαΐου, μόλις μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι θα στηρίξει τη χώρα με πακέτο μέτρων διάσωσης που θα αγγίζουν τα 17,5 δισεκ. δολάρια.
Αν και είχε στο πλευρό της ΔΝΤ και επενδυτές, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που είχε επιλέξει η τραπεζίτισσα, οδήγησαν στο διασυρμό της από βουλευτές και εγχώριους επιχειρηματίες, ενώ η εκστρατεία μίσους εναντίον της έφθασε σε τέτοιο σημείο που ένας διαδηλωτής άφησε ένα φέρετρο στην πόρτα της.
Η Γκοντάρεβα τόνισε σήμερα ότι η αποχώρησή της δεν θα αλλάξει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας ή τη σύνθεση του συμβουλίου της στο άμεσο μέλλον.
Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας με το ΔΝΤ προκειμένου να εγγυηθεί η σταθερότητα και να διατηρηθεί σταθερό το εθνικό νόμισμα γκρίβνια.
Η αποχώρησή της αφήνει τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο με έναν λιγότερο σύμμαχο σε μια εποχή κατά την οποία οι δανειστές ήδη αμφισβητούν την ικανότητά του να εφαρμόσει τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις.
Η Γκοντάρεβα εφάρμοσε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των μισών περίπου τραπεζών της χώρας και αλλά και της εφαρμογής μιας ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η ίδια είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάρτιο ότι θα παραιτηθεί μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το ΔΝΤ προς τη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ