Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής συνάντηση με θέμα την αξιοποίηση του ιστορικού «Καφέ Κρυστάλ» στην πόλη της Μυτιλήνης ως πολιτισμικού χώρου και ταυτόχρονα χώρου προβολής των λεσβιακών προϊόντων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη ο Στ. Ηλιάδης επικεφαλής του Δικτύου Νήσων Αιγαίου, Στ. Ελλάδας και Πελοποννήσου της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, η καθηγήτρια Μουσειολογίας του τμήματος πολιτισμικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νάσσια Χουρμουζιάδη και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που θα συμπράξου στο εγχείρημα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε το πράσινο φώς στον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ανακοίνωσε την δωρεάν παραχώρηση του ανωτέρω χώρου στο Επιμελητήριο Λέσβου για τη σχετική αξιοποίησή του.
Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία από το Επιμελητήριο επιτροπής διαχείρισης του όλου θέματος, αφού προηγουμένως το θέμα έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου
To καφενείο άνοιξε στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Απο τα τραπεζάκια του πέρασαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην αρχή ήταν προορισμός για την υψηλή κοινωνία του νησιού, ενώ αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν για όλους.
Τη δεκαετία του '80 το κτήριο περνάει στα χέρια της Αγροτικής Τράπεζας. Το 1986, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ενέκρινε τη μετατροπή του «Κρυστάλ» σε τράπεζα.
Το 1990, το διπλανό «Πανελλήνιον» και το «Κρυστάλ» προλαβαίνουν να χαρακτηριστούν από το υπουργείο Αιγαίου διατηρητέα, τόσο ως προς την όψη, όσο και ως προς τη χρήση τους.
Πλέον το Κρυστάλ ανοίγει ξανά, με μυρωδιές ούζου και γεύσεις της Λέσβου.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Φωτογραφίες: lesvosnews.net, lesvospost.com