Ο Τζέημς Γκαλμπρέιθ, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασαν το Plan Χ του Grexit και το πέρασμα της Ελλάδας στη δραχμή, είναι σήμερα σύμβουλος του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν.
Ρόλος του είναι να σχεδιάσει πώς θα κυβερνήσει ο Μπενουά Αμόν, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικιστής υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι πέμπτος στις δημοσκοπήσεις και δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής προεδρίας.
Και όλα δείχνουν ότι ο αμερικανός οικονομολόγος δίνει στον Μπενουά Αμόν την ίδια συνταγή που έδινε και στην κυβέρνηση Τσίπρα: ρήξη με τη Γερμανία, ρήξη με τις υπάρχουσες συμφωνίες.
«Είναι προοδευτικός πολιτικός, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη να αλλάξει ριζικά η οικονομική πολιτική της Γαλλίας, μένοντας, ωστόσο, σε μια ευρωπαϊκή δυναμική συνεργασίας», δηλώνει ο Γκαλμπρέιθ για τον Μπενουά Αμόν, στην εφημερίδα Liberation.
«Ο Αμόν θέλει να ξαναδώσει στη Γαλλία μια κεντρική θέση στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις ώστε να ακουστεί εκ νέου η φωνή της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον Μπενουά Αμόν θα έχουμε επιτέλους την δυνατότητα να δούμε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης να χειραφετείται από την δογματική ιδεολογία της λιτότητας. Είναι μια θέση ρεαλιστική και δυνατή», δηλώνει.
«Η Λεπέν», προσθέτει ο Γκαλμπρέιθ, «υπερασπίζεται την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. Ο Φιγιόν προτείνει ένα πρόγραμμα λιτότητας. Ο Μακρόν είναι η συνέχεια της παρούσας πολιτικής, διαιωνίζει το σύστημα, ενώ ο Μελανσόν ζητάει μια τόσο ριζική αλλαγή που η μόνη λύση του θα είναι η έξοδος από την Ευρώπη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι κίνδυνοι απομονωτισμού είναι μεγάλοι. Γι'αυτό η Γαλλία πρέπει να έχει ισχυρές λύσεις και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη Γερμανία, αν ο Μάρτιν Σουλτς κερδίσει τις εκλογές, τότε θα υπάρχει μια πραγματική δύναμη αλλαγών στην Ευρώπη».
«Ποιό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ο Μπενουά Αμόν αν κέρδιζε τις εκλογές; Μέσα σε μισή ώρα να τηλεφωνήσει στην γερμανίδα καγκελάριο ώστε να αποδείξει τους Γάλλους και σε όλους τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο. Γιατί κάθε φορά που ένας πρόεδρος εκλέγεται στην Ευρώπη αντιμετωπίζει πίεση. Του ζητούν να υποκύψει στην μοναδική οικονομική πολιτική. Και ο Αμόν θα πρέπει να πει «Οχι», να πει «Οχι κυρία, πρέπει να αλλάξει η οικονομική κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε». Και μετά, να ξεκινήσει μια συζήτηση. Σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες που εύχονται μια τέτοια αλλαγή, ειδικά στον Νότο της Ευρώπης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Η Γαλλία πρέπει να εκλέξει τον leader και να ξεκινήσει την αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία ήταν κυριολεκτικά απούσα. Δυστυχώς όταν η Λεπέν λέει ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν «ο αντι-καγκελάριος της Γερμανίας», είναι σίγουρα ύβρις αλλά είναι και αλήθεια» λέει.
«Ημουν στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη και παρακολούθησα από κοντά την κρίση της Ελλάδας. Δεν κάνω χαρακτηρισμούς για τα πρόσωπα. Θα έλεγα ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεθλίβη από την πίεση των δανειστών. Ζω αυτό το επεισόδιο σαν μια τραγωδία. Η Ελλάδα υπέστη μια αποικιακή πολιτική, με υφαρπαγή των εδαφών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων αγαθών με στόχο να τιμωρηθούν οι υπερχρεωμένοι παρότι είχαν στραγγαλιστεί από την πίεση των τραπεζών, ειδικά των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας μας. Είναι ντροπή» δηλώνει ο Γκαλμπρέιθ.
Εδώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ραντεβού στο Παρίσι με τον Μπενουά Αμόν: