Σαν να είχε διαπράξει «έγκλημα πολέμου» αισθάνθηκε, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα De Volkskrant, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα σχόλιά του για τις χώρες του Νότου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, μάλιστα, υποστηρίζει πως και η κόπωση μπορεί να τον έκανε να διατυπώσει λανθασμένα αυτό που ήθελε να πει.
«Η κόπωση μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο, ήταν τρεις ημέρες μετά τις εκλογές», δήλωσε. «Το διατύπωσα διαφορετικά, ίσως. Αλλά ήταν ο τρόπος μου να κάνω σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία», πρόσθεσε.
Τον περασμένο μήνα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στη FAZ αναφερόμενος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με υψηλό χρέος πως δεν μπορούν να δαπανούν όλα τα χρήματα σε γυναίκες και να ζητούν υποστήριξη αργότερα.
Οπως λέει στην ολλανδική εφημερίδα, το θέμα «κλιμακώθηκε» και αναρωτιέται: «Αλλά τι πρέπει να πάρω πίσω; Κάτι που δεν είπα; Κάτι που δεν εννοούσα;».
«Η οργή για τη συνέντευξη είναι θυμός για τα οκτώ χρόνια πολιτικής κρίσης. Μέλη των χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η πολιτική είναι πολύ βόρεια», είπε επίσης.
Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να κρατήσει τη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του (λήγει τον Ιανουάριο του 2018), είπε: «Αν έχουμε κυβέρνηση στην Ολλανδία σε σύντομο διάστημα, το Eurogroup θα ψάξει για νέο πρόεδρο. Αν όχι, οι πιθανότητες είναι πολλές να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Δεν με νοιάζει τόσο πολύ, απλά σταματά».