Απέφυγε τα δύσκολα ο Παπαδήμος στη συνάντηση με τους αρχηγούς - iefimerida.gr

Απέφυγε τα δύσκολα ο Παπαδήμος στη συνάντηση με τους αρχηγούς

Απέφυγε τα δύσκολα ο Παπαδήμος στη συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διαπίστωσε χθες ότι τα 3 κόμματα συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ομως, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τους κυρίους Γιώργο Παπανδέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη απέφυγε να σταθεί στα δύσκολα τα οποία αρχικά μετέθεσε για την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα σε νέες επαφές, τηλεφωνικές και κατ' ιδίαν, την επόμενη Παρασκευή μετά την επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Κόστα Ρίκα.

Το πλέον δύσκολο από τα θέματα που τέθηκε κατά τη διάρκειας 2,5 ωρών συζήτηση ήταν ο χρόνος των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε πρώτος το θέμα παράτασης του βίου της κυβέρνησης ζήτημα με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου. Συνάντησαν όμως την κατηγορηματική αντίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος επισήμανε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις 8 Απριλίου.

Ο κ. Παπαδήμος προτίμησε να μην λάβει καμία θέση στην σχετική συζήτηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός απέσυρε, στην πορεία της συζήτησης, το κείμενο που είχε θέσει αρχικά στο τραπέζι ως ένα πλαίσιο συμπεριφοράς, αρχών και υποχρεώσεων των κομμάτων και των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου έδωσε το πράσινο φως να χειριστεί εν λευκώ θέματα που άπτονται τόσο στον αριθμό των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, όσο και στα πρόσωπα των υπουργών -αναφορικά με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ανοίγοντάς του έτσι το δρόμο για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Ο κ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο συμμετοχής των κομμάτων στην κυβέρνησή του και στην καλύτερη δυνατή μέθοδο συνεννόησης μεταξύ των τριών πλευρών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Για παράδειγμα, τέθηκε το θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνούνται να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αρκετές διαφωνίες από τους αρχηγούς για το πολιτικό πλαίσιο Παπαδήμου και στο μόνο που συμφώνησαν ήταν να επεξεργαστούν το κείμενο και να το επανεξετάσουν σύντομα σε μια άλλη συνάντησή τους.
Για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μίλησε εκτενώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκανε λόγο για διγλωσσία και διπλή συμπεριφορά από το κόμμα του κ. Σαμαρά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία πατάει σε δύο βάσεις: της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «συγκυβέρνηση δεν υπάρχει, αλλά έχουμε κυβέρνηση για συγκεκριμένη αποστολή» και τόνισε ότι τα προβλήματα υπάρχουν μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Σαμαράς, πάντως ,υπογράμμισε πως ό,τι είναι να κάνει η ΝΔ θα το κάνει και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν έγινε σε βάθος συζήτηση, αλλά υπήρξε συναντίληψη πως πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος. «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ύφεση και αυτός πρέπει να είναι οι οδηγός», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς. Eπίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα ενώ οι κύριοι Σαμαράς και Καρατζαφέρης προέκριναν το «πάγωμα» των μισθών.

«Επιβεβαιώθηκε η στήριξη στην κυβέρνηση»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

Καρατζαφέρης: Εφυγε ικανοποιημένος

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε πάντως ότι έφυγε από τη συνάντηση περισσότερο ικανοποιημένος απ' ό,τι προσήλθε σε αυτήν και είπε κατά την αποχώρησή του: «δεν θα στηρίζαμε τον πρωθυπουργό που επιλέξαμε;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ