Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" και τη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο όπως παραδέχθηκε κι ο υπουργός Οικονομικών, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τη βιωσιμότητά του Χρέους σε βάθος χρόνου είναι η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ρυθμούς ικανούς να στηρίξουν τη προσπάθεια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων εφεξής.
Ωστόσο τα στοιχεία εντός κι εκτός Ελλάδας μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπουν, επιβεβαιώνοντας όσους αφενός προβλέπουν επιμονή της ύφεσης και το 2012 αφετέρου εκφράζουν έντονο προβληματισμό λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στο σύνολο της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Αρχή και αφορούν στην εγχώρια βιομηχανία χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι νέες παραγγελίες σημείωσαν πτώση 10,5% σε σχέση με πέρσι αλλά αυτό που σοκάρει είναι η πτώση του 34,7% που αφορά στις παραγγελίες από την εσωτερική αγορά! Για έναν ακόμα μήνα η στήριξη στη βιομηχανία ήρθε από το εξωτερικό, απ' όπου οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 7,2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή οφείλεται στη ζήτηση εκτός Ευρωζώνης, απ' όπου οι παραγγελίες ήταν αυξημένες κατά 18,5%, ενώ αντιθέτως οι παραγγελίες από την Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,9%, δείγμα του υφεσιακού περιβάλλοντος και στη Ζώνη του Ευρώ.
Ακόμα πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, τα οποία κατ' αρχήν δείχνουν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη κατά 1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 (έως τον Νοέμβριο) η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε σχέση με το peak του πρώτου τριμήνου του 2008 ήταν της τάξης του 27,9%, που είναι και η μεγαλύτερη "βουτιά" στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Κι επειδή τα στοιχεία της ανάπτυξης δεν μπορούν να αποσυνδέονται από τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τα νεώτερα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι ακόμα και σε σχέση με την Ισπανία που διατηρεί τα "μαύρα" σκήπτρα της υψηλότερης ανεργίας (22,9%), στην Ελλάδα οι τάσεις είναι εντονότερα αυξητικές. Συγκεκριμένα, ενώ στην Ισπανία στο τέλος του 2011 καταγράφηκε αύξηση της ανεργίας κατά 2% σε σχέση με το 2010, στην Ελλάδα οι ρυθμοί είναι της τάξης του 5,5% βαίνοντες αυξητικοί. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στο σύνολο της Ευρωζώνης η αύξηση ήταν της τάξης του 0,1- 0,3%...