Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα ο διάλογος για το νέο Φορολογικό μετά τις επιστολές που έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα κόμματα κι όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις στο νομοσχέδιο που θα φτάσει στη Βουλή, καθώς είναι πολύ πιθανόν οι αλλαγές να αγγίξουν ακόμα και θέματα- ταμπού, όπως οι συντελεστές φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και οι συντελεστές του ΦΠΑ!
Αν και είναι προφανές ότι τον τελικό λόγο θα έχει η Τρόικα, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι στη παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για μείωση συντελεστών, δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως στη μείωση των φορολογικών βαρών για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων ή στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη κατανάλωση, θέτοντας κάποια μεταβατική περίοδο, όπου και θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.
Θέτοντας επί της ουσίας την ατζέντα του διαλόγου για το νέο Φορολογικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι επί τάπητος θα τεθούν και θα αξιολογηθούν ακόμα και οι ρυθμίσεις της τελευταίας 2ετίας, που έχουν ενοχοποιηθεί -κι από τον σημερινό υπουργό Οικονομικών- ως αντιαναπτυξιακές αλλά κυρίως ως άδικες και ισοπεδωτικές εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα επανεξεταστεί η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις, η φορολογία των ακινήτων, οι συντελεστές του ΦΠΑ ειδικά ο υψηλός του 23%.
Τι μπορεί να σηματοδοτούν αυτά; Κατ' αρχήν στη φορολογία των φυσικών προσώπων θα πρέπει να αναμένει κανείς την αυστηροποίηση των διατάξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με ένταση των ελέγχων και με εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, προάγγελος των οποίων χαρακτηρίζεται η πρόβλεψη των αντικειμενικών ελέγχων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Στη φορολογία των νομικών προσώπων, πέρα από το προφανές που είναι η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών, εκτιμάται ότι το πραγματικό φορολογικό βάρος μπορεί να περιοριστεί εάν καταργηθούν οι πάσης φύσεως έκτακτες φορολογίες και βέβαια εάν περιοριστούν οι δυνατότητες έμμεσης αύξησης των φορολογικών βαρών μέσω των γνωστών "λογιστικών διαφορών" που προκύπτουν κατά τη συνήθη ελεγκτική διαδικασία.
Μεγάλα περιθώρια ελιγμών εκτιμάται ότι υπάρχουν ως προς τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά μόνο εφόσον διασφαλιστεί η είσπραξη και απόδοση του από τις επιχειρήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, το υπουργείο Οικονομικών "καίγεται" να προχωρήσει τάχιστα η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το ΚΕΠΥΟ και να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα επιτρέπουν τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο του τζίρου άρα και του αναλογούντος ΦΠΑ.
Όσον αφορά, δε, στη φορολογία των ακινήτων, από τις έως τώρα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι οι επιβαρύνσεις θα περάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε εκείνους που χαρακτηρίζονται "κατέχοντες". Ωστόσο εδώ βρίσκεται και η μεγάλη παγίδα, καθώς η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει πολλούς στη... ζώνη των κατεχόντων.