Στη Θεσσαλονίκη για συναυλία βρίσκεται η κορυφαία ερμηνεύτρια της όπερα Μπάρμπρα Χέντρικς που, ένα χρόνο μετά την τελευταία της επίσκεψη στην πόλη, πήγε και πάλι στα Διαβατά.
«Πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, είναι ένας τρελός πόλεμος αυτός στη Συρία, όπου χρησιμοποιούνται ακόμα και χημικά». Ετσι σχολίασε την προσφυγική κρίση, κατά την επίσκεψή της στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, η διάσημη Αφροαμερικανή σοπράνο και επίτιμη ισόβια πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία της επίσκεψη, η κ.Χέντρικς επισκέφθηκε ξανά την δομή και ζήτησε να μάθει τι απέγιναν οι άνθρωποι που είχε πρωτοσυναντήσει εκεί.
Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας που εργάζονται στα Διαβατά, την πληροφόρησαν ότι οι πρόσφυγες που είχε συναντήσει, έχουν φύγει από την δομή, είτε γιατί φιλοξενούνται πλέον σε διαμερίσματα, είτε γιατί έχουν μεταβεί σε άλλη χώρα μετεγκατάστασης.
«Βλέπω μεγάλη πρόοδο»
«Ηθελα να δω τι έγινε ύστερα από έναν χρόνο και βλέπω, με χαρά, μεγάλη πρόοδο, έχουν φύγει οι τέντες και έγιναν βελτιώσεις στον χώρο» είπε χαρακτηριστικά η κ.Χέντρικς η οποία περιηγήθηκε σε όλο τον οικισμό.
Η κορυφαία ερμηνεύτρια της όπερας επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο, τον χώρο όπου γίνονται μαθήματα σε ασυνόδευτους ανήλικους και συνομίλησε μαζί τους ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον «Χώρο των γυναικών».
Η Μπάρμπαρα Χεντρικς χόρεψε μάλιστα ζούμπα μαζί με τις γυναίκες και τις άκουσε με προσοχή να της μιλούν για τα όνειρά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσπαθώντας να τις εμψυχώσει.
Όπως την ενημέρωσε ο υπεύθυνος της δομής, Οδυσσέας Μαυροσκαμνιάς, αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 350 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύροι και Αφγανοί.
Θα τραγουδήσει με παιδιά από τα Διαβατά
Η Μπάρμπαρα Χέντρικς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της εμφάνισής της, στην καταληκτική συναυλία του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών Freedom την Κυριακή 9 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Ενα από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει την Κυριακή
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει φωνητικό σύνολο παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν ακροάσεων.
Στο εν λόγω σχήμα δόθηκε η ονομασία «Φωνές της Ελευθερίας» και τα είκοσι (20) μέλη του, ηλικίας 8 έως 16 ετών, μένουν στο Κέντρο Υποδοχής-Φιλοξενίας Διαβατών.