Συναντώντας τον Κινέζο ομόλογό του, την Πέμπτη 6 Απριλίου, στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το πλεονέκτημα της έδρας, το πολυτελές εξοχικό του στο Mar-a-Lago, αλλά δεν είχε το πλεονέκτημα της εμπειρίας.
Ο Σι Τζινπίνγκ διοικεί την Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι γνωστός για την λεπτομερή γνώση των θεμάτων. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για την επιφανειακότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε τους επισκέπτες του με το ελάχιστο ενδιαφέρον που έδειξε για τις λεπτομέρειες, καθώς και με τις ελλιπείς γνώσεις του στην εξωτερική πολιτική.
«Όλα τα μάτια», όπως λέει το BBC, «ήταν στραμμένα στη γλώσσα του σώματος μεταξύ των δύο ηγετών – του γλυκομίλητου απαρατσίκ του Κομμουνιστικού Κόμματος από τη μία πλευρά και του παράτολμου μεγιστάνα ακινήτων του Μανχάταν από την άλλη.»
Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Mar-a-Lago, η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 7 Απριλίου, προκάλεσε, επίσης, ένα σοκ πολιτικών πολιτισμών. Ο αμερικανός πρόεδρος έχτισε την αμφιλεγόμενη φήμη του ανεβάζοντας όλες τις σκέψεις του στα social media, προφανώς χωρίς να συμβουλευθεί το περιβάλλον του και περιφρονώντας τους διπλωματικούς κανόνες. Το κινεζικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua είχε σοκαριστεί τον περασμένο Ιανουάριο και είχε καταδικάσει δημόσια «την εμμονή στη διπλωματία Twitter» του αμερικανού προέδρου.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, οι ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας ακολουθούν απαράβατους κανόνες, δεν μιλούν ποτέ στον Τύπο και χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο νυν πρόεδρος της Κίνας είναι σίγουρα πιό ανοικτός -σε σχέση με τον προκάτοχό του Χου Ζιντάο, τον οποίο αποκαλούσαν ρομπότ εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Εχει την εικόνα ενός χαριτωμένου ηγέτη, ο οποίος συνοδεύεται από την χαρισματική σύζυγό του, την τραγουδίστρια Peng Liyuan. Αλλά αποφεύγει κάθε έκρηξη αυθορμητισμού.
Ο Αμερικανός και ο Κινέζος πρόεδρος έχουν ωστόσο κάποια κοινά σημεία. Όταν ανήλθε στην εξουσία το 2013, ο Σι Τζινπίγκ έκανε πιο συντηρητική και εθνικιστική ατζέντα, ακριβώς όπως ο Τραμπ.
Ο κ. Σι είναι ένα σύμβολο της «κόκκινης» αριστοκρατίας, όπως και ο Τραμπ ανήκει σε μια καπιταλιστική αριστοκρατία. Ο κινέζος πρόεδρος χρησιμοποίησε το θέμα της μάχης κατά της διαφθοράς για να ανέλθει στην εξουσία και να παραμερίσει τους αντιπάλους του. Ο αμερικανός ομόλογός του χρησιμοποίησε τον ίδιο «αντι-συστημικό» τρόπο, υποσχόμενος ειδικά «να καθαρίσει τον σταύλο» που αποτελεί, όπως δηλώνει, η Ουάσινγκτον.
Το άλλο κοινό τους σημείο αφορά στις σχέσεις με τον Τύπο: η άνοδος στην εξουσία του Σι Τζινπίνγκ μεταφράστηκε σε μια απίστευτη καταπίεση των φιλελεύθερων ΜΜΕ, τα οποία είχαν ανοίγματα στον δυτικό Τύπο. Το ίδιο ισχύει και για τον Τραμπ, ο οποίος ονειρεύεται να παραπέμψει τα media τα οποία αποκαλεί συχνά «τον εχθρό του λαού» και «το κόμμα της αντιπολίτευσης».
Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center, η οποία δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου, δείχνει μια σαφή μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης υπέρ της Κίνας. Παρά τις δηλητηριώδεις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, οι αμερικανοί ήταν 55% να έχουν αρνητική άποψη για την Κίνα και είναι μόνο 47% που έχουν αρνητική εικόνα τον Μάρτιο του 2017. Οι θετικές γνώμες για την Κίνα πέρασαν από το 37% στο 44%.
Το επίσημο δείπνο άρχισε στις 19:00. Μεταξύ των κάπου 30 προσκεκλημένων ήταν ο κύκλος εμπίστων της νεοσύστατης αμερικανικής κυβέρνησης: η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα κι ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο προσωπάρχης Ρινς Πρίμπους και ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού Στίβεν Μπάνον, άρτι αποπεμφθείς απ’ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στον Τύπο δεν διέρρευσε (μέχρι στιγμής) τι συζήτησαν καθώς απολάμβαναν τα New York steaks, σβησμένα με καλιφορνέζικο Chardonnay συνοδεία baby carrots.
Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη του δείπνου μια «βροχή» από πυραύλους Τόμαχοκ ισοπέδωνε τη συριακή αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ στην πρώτη άμεση αμερικανική επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ απ’ την έναρξη του εμφυλίου προ εξαετίας.
Δεν είχαν περάσει έξι λεπτά απ’ τη στιγμή που οι πρώτοι πύραυλοι σφυροκοπούσαν τη βάση όταν αναχώρησε ο Κινέζος πρόεδρος με τη συνοδεία του...
«Θα έχουμε μια πολύ καλή σχέση και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το επίσημο δείπνο με τον Σι στο Mar-a-Lago.
«Αναπτύξαμε μια φιλία», είπε μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις, η οποία φαίνεται πώς δεν έχει ακόμη παράξει αποτελέσματα. «Είχαμε μια μακρά συζήτηση και μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει τίποτε, απολύτως τίποτε», αστειεύτηκε ο μεγιστάνας του real estate.
Ψηλά στην ατζέντα των σημερινών διαβουλεύσεων αναμένεται να είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Πριν τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει στην κινεζική ηγεσία ότι πρέπει να κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μόνες τους δράση -αφήνοντας ανοικτό τι δράση εννοούσε...