Eurogroup σε θολό τοπίο -Σήμα για πολιτική συμφωνία περιμένει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Eurogroup σε θολό τοπίο -Σήμα για πολιτική συμφωνία περιμένει η κυβέρνηση

Σε γενναίες υποχωρήσεις αναγκάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «έστω στα τέλη Απριλίου».

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι στο σημερινό eurogroup να δοθεί τουλάχιστον ένα θετικό σήμα για «πολιτική συμφωνία που θα λύσει τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να λυθούν τα τεχνικά ζητήματα» λένε στο iefimerida κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό «αγκάθι» παραμένει το γεγονός ότι ΔΝΤ και Κομισιόν ερίζουν για το ποιος θα είναι υπεύθυνος να κάνει την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019. Το μεν Ταμείο αμφισβητεί την αξιοπιστία των ευρωπαικών στοιχείων. Ενώ η Κομισιόν είναι φυσικό πως δεν μπορεί να αποδεχτεί μια τέτοια ευθεία επερώτηση της αξιοπιστίας της.

Στο τραπέζι το σενάριο για μέτρα με αστερίσκο
Το σενάριο, πάντως, για συμφωνία με επιμερισμό των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ σε δύο φάσεις, παραμένει ισχυρό, ώστε, το 1% του ΑΕΠ να έρθει το 2019 με τσεκούρι στις συντάξεις και το 1% το 2020 με μείωση του αφορολόγητου. Με βασικό αστερίσκο ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί όλο το «πακέτο» από το 2019 αν δεν είναι εφικτή η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Φοβούνται προσκόμματα Σόιμπλε-ΔΝΤ

Βασικές παράμετροι που ίσως λειτουργήσουν ανασταλτικά είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα θέσουν προσκόμματα τα οποία θα οδηγήσουν σε εκ νέου ναρκοθέτηση της διαπραγμάτευσης. Αν αυτό συμβεί, τότε θα σημαίνει ότι υπάρχουν προθέσεις που δεν εκδηλώνονται.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ αλλά και το Ταμείο (μέσω του Τζέφρι Ράις) έδειξαν πως ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλός, από τη στιγμή που συμφωνούν στο ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, όπως λένε.

Και με βάση τα παραπάνω, σήμερα θα φανεί κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα θα επιβεβαιωθούν ή όχι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ