Για ποιο λόγο απομάκρυνε άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ απ’ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του, τον άνθρωπο που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «αρχιτέκτονα» των αποφάσεων του Αμερικανού προέδρου; Πρόκειται για μελετημένη κίνηση ή για μια υποβάθμιση του Στίβεν Μπάνον;
Ο ίδιος ο 63χρονος σε δήλωσή του ανέφερε ότι η αποστολή του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ολοκληρώθηκε. Ποια ήταν η αποστολή αυτή; Να φροντίσει ώστε η επιτροπή αυτή να περιοριστεί στο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής και να μην την κατευθύνει, όπως συνέβαινε στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας λειτουργεί πλέον ξανά όπως θα έπρεπε», είπε ο Μπάνον.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι ο Μπάνον θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ασφάλειας. «Ήταν μια φυσική εξέλιξη, που σκόπευε να διασφαλίσει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτσι οργανωμένο, ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρόεδρο», δήλωσε στο Fox News.
Το σενάριο της υποβάθμισης του Μπάνον
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά που να συνηγορούν υπέρ του σεναρίου της υποβάθμισης του Μπάνον, αφού ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου “Breitbart News”, ο αποκαλούμενος και «Νταρθ Βέιντερ του Τραμπ», είναι πολύ σημαντικός για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της πολιτικής του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Πηγές του Λευκού Οίκου είπαν στους New York Times ότι ο ρόλος του Μπάνον στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν να προσέχει τον Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας που αποπέμφθηκε αργότερα, όταν αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις και οι επαφές του με τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο πλέον δεν χρειάζεται κι ο Μπάνον έχει αρκετά άλλα πράγματα να κάνει. Βέβαια, ο Φλιν αποχώρησε απ’ τα μέσα Φεβρουαρίου, κάτι που εγείρει αμφιβολίες γι’ αυτόν τον ισχυρισμό.
Διαπάλη εξουσίας
Ακούστηκε από πολλές πλευρές η κριτική ότι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα ήταν ακόμη σε θέση να λειτουργήσουν σε πιεστικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το βορειοκορεατικό και το συριακό. Κι είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ άλλαξε το τελευταίο διάστημα δυο φορές γραμμή στο θέμα της Συρίας. Χθες μάλιστα είπε ότι η στάση του έναντι του Μπασάρ αλ Άσαντ άλλαξε μετά τη φρικτή επίθεση με τα χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ κι άφησε ανοικτό το πώς θα αντιδράσει.
Δεν αποκλείεται τελικά να πέρασε τη δική του γραμμή ο διάδοχος του Φλιν, ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο στρατηγός ανέλαβε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ τον Φεβρουάριο κι είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση σύμφωνα με τους δικούς του όρους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος φέρεται να διαμαρτυρήθηκε ότι ο Λευκός Οίκος ασκούσε πολύ μεγάλη επιρροή. Το σίγουρο είναι ότι βγαίνει ενισχυμένος απ’ τον ανασχηματισμό, αν και οι συνεργάτες του Λευκού Οίκου λένε ότι δεν υπήρξε διαπάλη εξουσίας μεταξύ του Μακμάστερ και του Μπάνον.