Με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, πραγματοποιείται αύριο στο Λαγονήσι, επενδυτικό και επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα, μετά από το φόρουμ με τα Εμιράτα.
Το ενδιαφέρον των Καταρινών και των Ελλήνων επενδυτών και επιχειρηματιών θα εστιαστεί στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί το ισχυρό χαρτί του Κατάρ, το real estate, τη βιομηχανία τροφίμων, ενώ σημαντική θέση στο τραπέζι θα έχει και η τουριστική συνεργασία.
Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έχει και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Γουσέφ Καμάλ, που ηγείται της καταρινής αποστολής και δύο ακόμη ομιλητές από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.
Η ενέργεια, το real estate, η βιομηχανία τροφίμων και το λιανικό εμπόριο θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τριών στρογγυλών τραπεζιών, στο πλαίσιο του φόρουμ, μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε η καταρινή πλευρά για τους εν λόγω τομείς.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG), γεγονός που αναδεικνείει το Εμιράτο μεταξύ των πρωτοπόρων του Κόλπου και με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως. Η ελληνική πλευρά αφ' ετέρου, στον ενεργειακό τομέα διαθέτει επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία, όπως επισημάνθηκε στο φόρουμ με τα Εμιράτα, σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης από την εξόρυξη και την έρευνα, την παραγωγή προϊόντων υποδομής, ως την εμπορία, γεγονός που τις καθιστά αξιόπιστους εταίρους. Στον τομέα της ενέργειας, θα εξεταστεί επίσης η συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες επίσης η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία.
Παράλληλα, η Ντόχα σχεδιάζει τη διαφοροποίηση της οικονομικής της πολιτικής- πέραν του τομέα του φυσικού αερίου- με την ανάπτυξη σημαντικών έργων υποδομής- αεροδρόμια, λιμάνια, ζεύξη με γειτονικά εμιράτα, μετρό, τεχνητά νησιά τουριστικού προορισμού- και φιλοδοξεί να αποκτήσει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτής της διαφοροποίησης εντάσσεται το ενδιαφέρον των Καταρινών για το real estate, που αφορά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ενώ από ελληνικής πλευράς, υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για ελληνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Εμιράτο. Ηδη στο Κατάρ δραστηριοποιούνται ελληνικές κατασκευαστικές που υλοποιούν μεγάλα έργα υποδομής.
Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης την ανάπτυξη τουριστικής συνεργασίας με το Εμιράτο, το οποίο εξελίσσεται σε υψηλών εισοδημάτων τουριστικό προορισμό. Είναι χαρακτηριστική η κατασκευή του "Μαργαριταρένιου νησιού", με πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά συγκροτήματα. Από ελληνικής πλευράς, το πολιτικό και επενδυτικό πλαίσιο για την τουριστική συνεργασία θα αναπτύξει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο γεύμα που θα παραθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με το οποίο θα κλείσουν οι εργασίες του φόρουμ, καθώς και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Νικητιάδης.
Οι σχέσεις Ελλάδας- Κατάρ αναβαθμίστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς την τελευταία πενταετία, με την εγκαθίδρυση πρεσβειών στην Αθήνα και την Ντόχα το 2007 και την ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο, από τότε μέχρι σήμερα.
Σταθμός στην προώθηση των διμερών σχέσεων επήλθε με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Ντόχα το 2006. Ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών σεΐχη, Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ Μπίν Τζάμπερ Αλ Θάνι, το 2007 και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του εμίρη, Σεΐχη, Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, την ίδια χρονιά.
Η ανταλλαγή επισκέψεων οδήγησαν στην υπογραφή πολλών συμφωνιών, που ορίζουν το θεσμικό πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων. Μεταξύ αυτών, είναι η συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της ενέργειας, το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού, η συμφωνία για τις εναέριες μεταφορές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)