Το Brexit θα βοηθήσει την Ιταλική μαφία, προειδοποιεί Ιταλός εισαγγελέας - iefimerida.gr

Το Brexit θα βοηθήσει την Ιταλική μαφία, προειδοποιεί Ιταλός εισαγγελέας

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Brexit πολύ πιθανόν να λειτουργήσει θετικά για την Ιταλική μαφία και τις άλλες οργανωμένες ομάδες εγκλήματος, προειδοποίησε ένας από τους σεβασμιότερους Ιταλούς εισαγγελείς που κυνηγάνε το έγκλημα, ονόματι Νικόλα Γκρατέρι.

«Το οικονομικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη ελκυστικό για τους μαφιόζους», δηλώνει ο Νικόλα Γκρατέρι και εξηγεί ότι η Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα το Λονδίνο, είναι για τις εγκληματικές οργανώσεις, ένας ασφαλής τόπος που μπορούν να επενδύσουν τα παράνομα λεφτά τους– μια κατάσταση που ενδέχεται να γίνει «πραγματική επικίνδυνη» όταν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Βρετανίας σηματοδοτεί «ένα μέρος στο οποίο υπάρχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες που μπορούν να δημιουργούν σύνθετες εταιρικές δομές με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ανέφερε ο εισαγγελέας στην Il Sole 24 Ore.

Η σχετική έλλειψη περίπλοκων ρυθμίσεων και εξεζητημένης γραφειοκρατίας, έχει κάνει την χώρα να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, είπε ο Νικόλα Γκρατέρι, που είναι γενικός εισαγγελέας στην περιοχή της Καλάμπρια της Νότιας Ιταλίας.

Η χώρα έχει επίσης προσελκύσει φοροφυγάδες και όλους αυτούς που επιθυμούν να εγκαταστήσουν εταιρείες βιτρίνες που θα λειτουργούν ως πρόσοψη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προειδοποίησε ο Γκρατέρι, και τόνισε πως το φαινόμενο πιθανότατα να χειροτερέψει όταν η χώρα φύγει από την ΕΕ.

«Αν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ συνοδευτεί με την αποδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών αναφορικά με θέματα νομικής φύσης, ζητήματα αστυνόμευσης, όπως επίσης και με τις διασυνδέσεις που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή οικονομικών και άλλων πληροφοριών, τότε μια κατάσταση που είναι ήδη συμφέρουσα για την μαφία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο» δήλωσε ο εισαγγελέας.

Και συνέχισε προσθέτοντας:«Η μαφία, η τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος αποτελούν όλα απειλές παγκόσμιας κλίμακας, και επομένως, πρέπει να αντιμετωπισθούν συντονισμένα. Το Brexit ενδέχεται να αχρηστεύσει ένα σωρό εργαλεία και δικαστικές συμφωνίες, βάση των οποίων μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε πολλές επιτυχίες».

Η Amber Rudd υποσχέθηκε να σταματήσει την φήμη που συνοδεύει το Λονδίνο ως το επίνειο των «εγκληματιών,των διεφθαρμένων και των κλεφτών» αφού άκουσε την εκτίμηση του Εθνικόυ Οργανισμού Εγκλήματος που ανέφερε ότι κάθε χρόνο στο Λονδίνο ξεπλένονται γύρω στις 90 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ δεν πρέπει να ρισκάρουν την αναίρεση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε οργανώσεις όπως η Europol και η Eurojust, είπε ακόμη ο Γκρατέρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ