Με την εντολή του κατεπείγοντος, ενέκρινε σήμερα το ουγγρικό κοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο, που μπορεί να θέσει εκτός εκπαίδευσης το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.
Από τις 28 Μαρτίου, οπότε και κατέφτασε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα στον πολέμιο του Σόρος, τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, για να δώσει το «πράσινο φως» σε έναν νόμο, που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου.
Με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά αλλά και 38 βουλευτές, που δήλωσαν απόντες, το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς το άρθρο, «φωτογραφίζει» το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, με σκοπό να προωθήσει "την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό".
Η Ουγγαρία τον τελευταίο καιρό είχε γίνει μάρτυρας έντονων διαδηλώσεων, με ένα τεράστιο κύμα να στηρίζει το CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Επισημαίνεται δε, ότι μόλις την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη υπέρ την συνέχισης λειτουργία του CEU.
Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες ενώ θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα του κόσμου, στον τομέα των πολιτικών επιστημών.
Από την πλευρά του βέβαια, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε κατηγορήσει τη διοίκηση για απάτη και διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» για το μέλλον του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας δε ότι καταληκτική ημερομηνία ώστε να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις ορίζεται ο Φεβρουάριος του 2018.
Σύμφωνα με τον νόμο, όποιο πανεπιστήμιο «στηρίζεται» από χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να δίνει πτυχία.
Πηγή: ΑΠΕ